równanie stycznej
sowa.mądra.głowa: napisz równanie stycznej do jej wykresu w punkcie y0:
y=x−2 , y0=
wiem jak liczyć w x0, czy to jest podobnie? do tego wzoru f'(x0)(x−x0)+f(x0) ?tylko zamiast
x0 podstawaiac y0 i na początku przekształcic ten wzór zeby bylo x=... ?
9 mar 09:32
Jerzy:
Nie...musisz obliczyć x0
9 mar 09:36
sowa.mądra.głowa: sorki, mam podane y0=25
9 mar 09:40
Jerzy:
No i oblicz x0
9 mar 09:50
sowa.mądra.głowa: czyli25=x−2
25x2=1
x2=1/25
x0=1/5 lub x0=−1/5 tak?
9 mar 09:54
Jerzy:
Tak
9 mar 09:56
sowa.mądra.głowa: i teraz dla tych dwóch punktów x
0 liczyc wzór na prostą ztego wczesniejszego wozru?
9 mar 09:57
sowa.mądra.głowa: sprawdzisz to ?

dla funkcji wyznacz odcięte punktów, w których wspolczynnik kierunkowy
stycznej równa się podanej liczbie k:
y=x
3 , k=1
czyli f'(x)=3x
2
f'(x)=1
3x
2=1
x
2=1/3
x=−1/
√3 lub x=1/
√3 i to są te odcięte
9 mar 10:00
Jerzy:
Tak
9 mar 10:02
sowa.mądra.głowa: dziękuje czyli obydwa zad teraz dobrze mam

?
9 mar 10:13
Jerzy:
Nie wiem jak 1
9 mar 10:18
sowa.mądra.głowa: wyszły mi nnoralne wyniki iwec powinno byc dobrze, podstawiając to x0 pod wzór
f'(x0)(x−x0)+f(x0)
9 mar 10:23
5-latek : Co to znaczy normalne wyniki ?
10 mar 11:17