Rozwiąż równanie
Ilona: √10+x +
√10−x =
x3
odp. równanie jest sprzeczne
pls help bo mi nie wychodzi
9 mar 20:25
Janek191:
Najpierw podaj dziedzinę
9 mar 20:28
Jack: 10 + x ≥ 0 −−>>> x ≥ − 10
10 − x ≥ 0 −>>>>> x ≤ 10
x ≥ 0
stad
x ∊ ≤0;10>
9 mar 20:29
Ilona: dziedzina to akurat proste − co dalej... Wychodzą mi takie trzy rowiązania po spotęgowaniu
stronami do kawdratu:
x= 0
x=6
x=−6 z czego to ostatnie nie należy dod ziedziny.
Problem w tym, że żadne z nich nie spełnia równania głównego...
9 mar 20:35
Jack: to co wyzej to dziedzina...
w praktyce szybciej jest olac dziedzine i podstawic na koncu iksy ktore wyszly do rownania
poczatkowego...
ale niech bedzie...
| | x2 | |
10+x + 10 − x + 2√(10−x)(10+x) = |
| |
| | 9 | |
i tu juz dochodzimy do sprzecznosci...bo prawda strona musi byc ≥ 0
x
2 − 180 ≥ 0
a z tego mamy ze
(x−6
√5)(x+6
√5) ≥ 0
stad x ∊ ( −
∞ ; −6
√5) U (6
√5 ;
∞)
a 6
√5 daje w przyblizeniu 13
a nasz przedzial zamyka sie na 10
wiec sprzeczne...
9 mar 20:36
olekturbo: a co tam jest po prawej stronie bo nie widze
9 mar 20:36
olekturbo: ah juz rozwiazane
9 mar 20:37