Znajdź tg kąta
Gimnazjum: oblicz tangens kąta nachylenia stycznej do wykresu funkcji x2 w punktach x=2 i x=−2.
Obliczylem pochodną =2x
Podstawilem do wzoru na styczna = 2x(x−2)
Co dalej?
9 mar 14:47
Jerzy:
tgβ = f'(2)
9 mar 14:49
Jerzy:
Analogicznie dla drugiego punktu
9 mar 14:49
olekturbo: tgα = 4
tgβ = −4
9 mar 14:52
Gimnazjum: A możecie mi powiedzieć z jakich własności to wynika?
9 mar 14:54
olekturbo: y−y0 = f'(x)(x−x0)
a = f'(x)
tgα = a
9 mar 14:55
Gimnazjum: Pięknie dziękuję Olekturbo
9 mar 14:57