Kąt rozwarcia stożka jest równy 30 stopni
Albert:Kąt rozwarcia stożka jest równy ∡ 30 stopni, a pole przekroju osiowego wynosi 4.
Tworząca stożka ma długość?
1
4 =
a*b*sin30
2
a = a
b = 2a (z trójkąta 30,60,90)
Czy założenie jest poprawne? Z tego wychodzi nieprawidłowy wynik.
9 mar 14:58
olekturbo: Zle oznaczyles kąt
9 mar 14:58
olekturbo:
1
* l * l * sin30 = 4
2
1
1
* l2 *
= 4
2
2
l2 = 16
l = 4
9 mar 14:59
Albert: tworząca przy wierzchołku. Faktycznie
9 mar 15:02
Jack:tak jak olekturbo napisal...
ten kat sie liczy