dziedzina
jelonek : a)
5x / 2x−6 = ?
b)
x+3 / (x−2) (5−x) = ?
c)
x2 / x2+8 = ?
9 mar 14:58
Jerzy:
Co proponujesz?
9 mar 14:59
Jack: przez co nie mozna dzielic w matematyce?
proponuje spojrzec na mianownik...
9 mar 15:01
olekturbo: c) x ∊ R
9 mar 15:02
jelonek : ale mam to porownac do zera? czy jak ? zacznijcie jedno z nich, ja dalej sam sprobuje
9 mar 15:04
olekturbo: Cholero nie dziel przez zero
9 mar 15:05
Jack:
Mianownik nie moze byc zerem...bo nie wolno dzielic przez zero
2x − 6 ≠ 0
x ≠ ...
D = R \ {to co Ci wyszlo x ≠ ...}
9 mar 15:06
jelonek : x ≠ 3
9 mar 16:12
Jack: 
więc
D = R \ {3}
9 mar 16:34
jelonek: a jezeli chodzi o c ?
to x
2 + 8 ≠ 0
D = R \ {2 pierw z 3}
?
9 mar 16:48
Jack: niestety nie...
x
2 + 8 ≠ 0
x
2 = − 8
jaka liczba do kwadratu da liczbe ujemna?
otoz taka nie istnieje...
kazda liczba
2 = liczba nieujemna....
bo wg Ciebie
(2
√3)
2 = − 8
a to jest sprzeczne

dlatego
x
2 = − 8 jest sprzeczne, wiec nie ma takich liczb ktore sa wykluczone z dziedziny
dlatego
D = R
9 mar 16:59