#workout 15
PrzyszlyMakler: Zadanie z matury operonu, które mi sprawiło trudność. Niestety w całym internecie nie ma do
tego klucza, więc zdaję się na Was. : )
1. Dany jest trójmian mx
2 + (2m −3)x + 1. Wyznacz parametr m, jeśli wiadomo, że ciąg (x
1, m,
x
2) jest arytmetyczny. x
1 i x
2 to różne miejsca zerowe.
m≠0
Δ>0
x
1 + r = m
m + r = x
2
x
1 + 2r = x
2
Policzyłem, że Δ>0
| | 4 − √7 | | 4 + √7 | |
D: m ∊ ( −∞ ; |
| ) u( |
| ; +∞) |
| | 2 | | 2 | |
Ale nie wiem co dalej..
9 mar 21:32
Kacper:
Z której matury? Odpowiedzi do matur z Operonu są dostępne.
9 mar 21:35
Jack: x
1 ≠ x
2
skoro x
1, m , x
2 to ciag arytm. to
2m = x
1 + x
2
m ≠ 0
Δ > 0
2m = 4
m = 2
9 mar 21:35
PrzyszlyMakler: 2. Wyznacz długości boków prostokąta o długości 10, tak, aby jego pole było jak największe.
Doszedłem do postaci f(x) = √−a4 + 100a2 I chcę z tego policzyć pochodną, ale jak?
PS. To jest matura. A na maturze nie było wzoru na pochodną funkcji złożonej..
9 mar 21:36
PrzyszlyMakler: @Kacper Operon marzec 2016.
9 mar 21:36
Metis: A masz może arkusz?
9 mar 21:37
PrzyszlyMakler: Jack. A skąd policzyłeś x1?
9 mar 21:37
PrzyszlyMakler: @Metis. Dostałem od nauczycielki na jeden dzień i zrobiłem wczoraj całą i tylko te dwa były
dość trudne. Nie czuję się zbyt mocny jeszcze, więc jeżeli dla mnie były łatwe to dla Ciebie
będą tym bardziej.
9 mar 21:38
Jack: pochodna złożona...ja na lekcji mialem i to jest proste...
ale mozesz zrobic inaczej, nikt Ci nie kaze robic zlozona...
9 mar 21:39
Jack: a jak sie liczylo kiedys pierwiastki jak delty nie znali?
9 mar 21:40
PrzyszlyMakler: Więc jak? I odpowiesz odnośnie x1?
9 mar 21:40
PrzyszlyMakler: A i Jack.. Chyba źle, bo 2 nie należy do dziedziny.
9 mar 21:42
Metis: 1. Dany jest trójmian mx2 + (2m −3)x + 1. Wyznacz parametr m, jeśli wiadomo, że ciąg (x1, m,
x2) jest arytmetyczny. x1 i x2 to różne miejsca zerowe.
x1, m , x2 − ciąg arytmetyczny
x1≠x2 − rożne rozwiązania
Na podstawie wł. ciągu art.
2m=x1+x2
Teraz wzory Viete'a.
9 mar 21:43
Jack: zle wgl tam napisalem...bzdury same
9 mar 21:44
Jack: na tej podstawie okreslasz...
a = m
b= 2m − 3
c=1
9 mar 21:45
Metis: Co do zadania II to jeśli dobrze wyprowadziłeś funkcje to masz

Nikt nie każe liczyć Ci pochodnej tej funkcji, a badasz liczbę podpierwiastkową.
9 mar 21:45
Jack: a co do tamtej pochodnej to na 100% mozesz tak przeprowadzic obliczenia by nie miec zlozonej...
a ogolnie tamta pochodna to :
| | 1 | |
f ' (x) = |
| * (−4a3 + 200a) |
| | 2√−a4+100a2 | |
9 mar 21:49
Metis: Nie tak.
Nie trzeba badać całej funkcji f(x)...
9 mar 21:50
Metis: 317850
Mój post > 25 luty 13:13 od słowa oznacz ...
9 mar 21:52
PrzyszlyMakler: b2 = 100 − a2
b= √100−a2
P= a*b
P= a*√100−a2
P= √100a2 − a4
Chciałbym to obliczyć bez pochodnej złozonej, bo nie ma tego wzoru w tabliach, a nie chcę się
go uczyć na pamięć, bo będę się bał, że przekręcę. Da się obliczyć to bez? I wątpię, aby dało
się ominać funkcję złożoną.
9 mar 21:52
PrzyszlyMakler: Ok. więc.. 2*100a − 4a3 >0
Wyszło mi ekstremum dla 5√2. I to już git majonez finisz? Zignorowaliśmy, że ta funkcja była
pod peirwiastkiem?
9 mar 21:57
PrzyszlyMakler: Niby wyszło.. że to będzie kwadrato o boku 5√2
9 mar 22:00
Metis: Przecież nie ignorujemy, że "funkcja była pod pierwiastkiem" . Nie piszemy nagle:
P(x)=√100a2−a4
f(x)=100a2−a4=0 ...
f(x)'=...
Potrzebny jest adekwatny komentarz. Odwołujemy się do podstawowych własności, określamy
dziedzinę i wszystko jest "legalne".
9 mar 22:04
Mila:
2." Wyznacz długości boków prostokąta o długości 10"
Co ma długość 10?
Napisz dokładnie treść.
9 mar 22:05
Jack: Jakie jest polecenie apropo?
bo jesli to co napisales w poscie 21:36
"2. Wyznacz długości boków prostokąta o długości 10, tak, aby jego pole było jak największe"
Jesli prostokat ma dlugosc 10... to oznacza jego obwod tak?
2a+2b = 10
a+b = 5 ====>> a = 5 − b
P = a*b
P(a) = (5−b)*b = −b
2 + 5b
P ' (a) = −2b + 5
−2b = − 5
a = 2,5
chyba ze o innym zad. mowimy
9 mar 22:06
Metis: W treść się nie wczytywałem. Zakładam, że funkcję pola wyprowadziłeś dobrze
9 mar 22:08
PrzyszlyMakler: Sądzę, że to nadzwyczajnie jedwabisty sposób.

Dziękuję, a wracając do pierwszego.
2m = x
1 + x
2
4m
2 +2m − 3= 0
Δ = 52
I to tyle? To jest odpowiedź i koniec? [Sprawdziłem z dziedziną rozwiązanie]
9 mar 22:12
PrzyszlyMakler: O przekątnej długości 10.
9 mar 22:12
PrzyszlyMakler: Można było wydedukować z postu o 21:52. Niemniej, przepraszam.
9 mar 22:13
Metis: Wydaje się

Wyłącz 2 w liczniku i uprość .
Nie zapomnij, że musisz wyeliminować m≠0 z D.
9 mar 22:15
Maturzysta:
Co do tej funkcji złożonej: f(a)=√−a4+100a2
Zauważ, że funkcja..dajmy jakieś.. h(x)=√x jest rosnąca w swojej dziedzinie (zobacz wykres
"pierwiastka")
Sprawdzona metoda "obejścia" pochodnej funkcji złożonej w tym przypadku:
1. Piszesz właśnie np. h(x)=√x i rysujesz malusieńki, poglądowy (nie ma co tracić czasu i
miejsca) układ współrzędnych z wykresem h(x). Piszesz, że h(x) jest funkcja rosnącą.
(Jakby pokazujesz, że rozumiesz, że im większa wartość wsadzona pod pierwiastek tym większa
wartość otrzymana "po spierwiastkowaniu". Niby banał, ale to z tego wynika, że "wstawiając"
największą możliwą do otrzymania wartość pod pierwiastkiem, otrzymujemy największą wartość
"całości", czyli f(a).
2. Tworzysz funkcję g(a)= −a4+100a2 i po prostu słownie piszesz, że największa wartość
g(a) jest jednocześnie największą wartością f(a).
3. No i teraz już tylko policzyć pochodną, wartość największą itd. g(a).
4. Koniec
Pozdrawiam
MPLK
10 mar 00:37