wartość bezwzględna i kwadratowa
Paweł: Dzień dobry wszystkim

, potrzebuje pomocy w narysowaniu wykresu takiej funkcji
y = |x| + |1 − x
2|
i DRUGIE zadanie, którego treść jest w linku
http://iv.pl/images/41126257348674227696.jpg
Doszedłem do tego momentu że policzyłem boki prostokąta EFGH. Te boki nazwałem ''e'' i ''d'' i
utknąłem w tym d
2 = 2x
2 − 24x + 144 e
2 = 2x
2 − 40x + 400 [ i jak to teraz wymnożyć i
znaleźć najmniejszą wartość x, a może w ogóle źle to robię? Proszę o pomoc
25 lut 12:28
25 lut 12:29
Paweł: a to drugie? Rzuciłby ktoś okiem?
25 lut 12:33
Paweł: chociaż jakaś mała wskazówka? Czy to do czego doszedłem w tym drugim zadaniu jest dobre i czy
ide w dobrym kierunku?
25 lut 13:11
Metis: Do tego momentu masz dobrze.
Wcześniej zapisz wyraźnie, że czworokąt EFGH jest prostokątem stąd jego pole... − to ważne.
Spierwiastkuj obustronnie i oblicz u Ciebie d i e. ( pozbądź się kwadratów)
Później sprowadź wszystko pod jeden pierwiastek − otrzymasz wielomian, z tego co widzę to
stopnia 4.
Oznacz liczbę podpierwiastkową jako np. g(x).
Wiemy, że pierwiastek kwadratowy z... jest funkcją rosnącą. Zatem funkcja y=√g(x) , x∊(0,+∞)
przyjmuje najmniejszą wartość gdy funkcja y=g(x) przyjmie najmniejszą wartość .
Wyznacz więc taki argument dla którego y=g(x) przyjmuje wartość najmniejszą.
25 lut 13:13
Paweł: okej, zaraz to sobie rozpisze i zobacze co mi z tego wyjdzie
25 lut 13:31
Paweł: jakoś nie bardzo mam pomysł, coś z pochodnymi pokombinować ?
25 lut 13:47
Paweł: Zrobiłem to zadanie troche z drugiej strony, obliczyłem kiedy suma pól odciętych trójkątów jest
największa i wyszło.
25 lut 13:59
Metis:
25 lut 14:28
Metis: Jaki jest poprawny wynik?
25 lut 14:31
Paweł: 112cm2
25 lut 14:36
Paweł: a gdyby to robić tak jak wcześniej próbowałem to coś z pochodnymi się bawić czy jak?
25 lut 14:41
Mila:
Za chwilę.
25 lut 16:48
Metis:
25 lut 16:49
Mila:

0≤x≤12
P
EFGH=P(x)=20*12−[x*(20−x)+x*(12−x)]
P(x)=240−[20x−x
2+12x−x
2]=240 −(32x−2x
2)
P(x)=240−32x+2x
2 parabola skierowana do góry
P(8)=240−32*8+2*8
2
P(8)=240−256+128
P(8)=112
=====
25 lut 17:00
Mila:
Metis
Jeżeli przeciwległe boki czworokąta są równe, to jest równoległobokiem.
Aby był prostokątem, to jeszcze trzeba wykazać, że ma kąt prosty.
25 lut 17:03
Metis: O kurczę

Ale głupi błąd

od początku byłem pewny, że to prostokąt

Wszystko jasne, dziękuje
Milu
25 lut 17:08
Mila:
Spróbuj rozwiązać to co dałam wczoraj i pierwsze zadanie Olka z prawdopodobieństwa.
25 lut 17:35