rysowanei wykresu z wart. bezw.
Robert: Witajcie, pomóżecie mi narysować wykres takiej funkcji?
y = |x| + |1 − x2|
25 lut 01:55
25 lut 06:33
pomoc 00:
Po pierwsze dziedzina tej funkcji y= f(x) ; gdzie
f(x)= )=|x|+|1−x2 |; jest cały R.
funkcja parzysta , tzn. jest symetryczna ze względu na osi Y;
ponieważ, jeśli y =f(x)=|x|+|1−x2 | mamy, że f(x)=(−x)
ma przecięcia z osią Y w (0,a): a=1 ⇒ten punkt (0,1)
y =|x|+|1−x2 | gdyby nie było znaki | | byłoby łatwo zrobić , bo
to wykres: funkcja kwadratowa.
a więc wiemy, że składniki tej funkcji traktowana jako suma są
|x| oraz |1−x2| a te wartości są dodatni bądź zero.
ale oni mają rożne wartości: punkty kluczowe do dalsze badanie są te punkty gdzie
|x| i |1−x2| zdecydują o swoją postać według definicji | |.
punkt kluczowe dla |x| jest gdzie ono się zeruje to x=0
a dla |1−x2| to 1−x2 =0 ⇔(1+x)(1−x)=0⇔x=−1 V x=1
a więc ta funkcja będzie miała rożne postaci w całej jej dziedzinie.
te punkty kluczowe dają nam obszarze badania jak ta funkcja będzie
się zachowywała; a więc nasza dziedzina R= (−∞;−1) U [−1;0)U [0; 1)U[1;+∞)
jak wygląda y w każdym poszczególnym przedziale daje nam informacja o tej
funkcji aby dokonać ten wykres:
1.− dla x∊(−∞;−1) : y= −x −1+x2 ⇒y= x2−x−1⇒ y=(x−1/2)2 −5/4
tu wykres to kawałek tej parabola a jej wierzchołek = (1/2,−5/4)
2.− dla x∊[−1;0) : y= −x +1−x2⇒ y=−x2−x+1⇒y=− (x+1/2)2+5/4
tu wykres to kawałek tej parabola a jej wierzchołek = (−1/2, 5/4)
3.− dla x∊[0; 1) : y= x +1−x2⇒ y= −x2+x+1 ⇒y =−(x2−x )+1⇒y=−(x−1/2)2+ 5/4
tu wykres to kawałek tej parabola a jej wierzchołek = (1/2,5/4)
dla x∊[1; ∞) ; y=x−1+x2 ⇒y= x2+x−1⇒y=(x+1/2)2−5/4
tu wykres to kawałek tej parabola a jej wierzchołek =(−1/2,−5/4)
dalej mam nadzieje ,że wykresy te funkcji kwadratowe w każdym przedziale jest
do robienia bez problemu.
25 lut 07:54
5-latek :
25 lut 07:55
Robert: Woow, ogromne dzięki!
25 lut 10:05
Robert: Mam pytanie jeszcze jedno. Jeśli dla x∊[1; ∞) ; y=x−1+x2 ⇒y jesli podstawimy jeden to
¡x−12¡ jest wieksze od zera dlatego nie zmienimy znaku ale jesli juz sie wstawi dwa to jest
mniejsza od zera i powinno zmienić sie znak. Jak to interpretowac?
25 lut 10:27
Robert: Ohh przepraszam.... Chyba jeszcze sie nie obudzilem... Nie bylo pytania xd
25 lut 10:28
Marcin: Hej, mam zadanie w tym stylu to sie podepne pod temat. Nie bardzo rozumiem ten moment.
x∊[1; ∞) ; y=x−1+x2 , dlaczego przy drugiej wartości bezwzglednej zostal zmieniony
znak.skoro jedynka do niego należy?
25 lut 11:00
Paweł: Troche nas tu jest patrze
![](emots/2/jezyk1.gif)
. To jak to jest z tą zmianą znaków z wartością bezwzględną?
x∊[1;
∞) ; y=x−1+x
2 Przecież jeśli podstawie do drugiej wartości bezwzględnej 1 to jest ona
≥0 to dlaczego jest zmieniony znak? Mam chyba ten sam problem co
Marcin
25 lut 14:12
pomoc 00:
dla x∊[ 1,+∞) |x|= x; bo x >1>0
oraz w tym przedziale; |1−x2| = −1+x2 bo liczba 1−x2 jest ujemna lub 0
25 lut 19:03
pomoc 00: tu kiedy 1−x2 dla x=1 jest zero tutaj trzeba byłoby pisać |1− x2| =1−x2 tylko dla x=1
ale jeśli piszemy |1−x2|= −1+x2 dla x≥1 będzie poprawny dla x>1 i również dla x=1
bo −1+x2 ma wartość zero dla x=1.
25 lut 19:28