Jeśli ktoś chcialby, to proszę o pomoc
Paulina: Oblicz pole prostokąta , ktorego jeden bok jest o 1cm dłuższy od drugiego i o 8cm krótszy od
przekątnej prostokąta.
Wydaje się proste ale nie wychodzi mi gdy podstawię pod jakikolwiek wzor
9 mar 18:21
str: Jesteś może w posiadaniu odpowiedzi?
9 mar 20:49
Dim: oznacz boki, x możesz wtedy z pitagorasa wyciągnąć i podstawić do wzorku na pole prostokąta ⊂:
9 mar 20:53
olekturbo:

x = y+1
y
2 + (y+1)
2 = d
2
x = d−8
d−8 = y +1
d = y+9
y
2+(y+1)
2 = (y+9)
2
y
2+y
2+2y+1=y
2+18y+81
y
2+2y+1=18y+81
y
2−16y−80 = 0
Δ = 256 + 320 = 576
√Δ = 24
y
2 = {16+24}{2} = 20
x = 21
P = 20*21 = 420
9 mar 20:56