Wyznacz te wartości parametru a dla których równanie 4 rozw.
Slavko:
Wyznacz te wartości parametru a dla których równanie 4 rozwiązania
Proszę o jakieś wskazówki jak to zrobić . Mi jedynie co przychodzi na myśl ,żeby to naszkicować
tylko ta wartość bezwzględna mnie przeraża

2x
2−4|x|+3=a
2
1. Δ>0
9 mar 21:58
olekturbo: Zrób dwa przypadki. Dla x ≥ 0 i x < 0.
9 mar 22:01
Slavko: Ale co z tą wartością bezwzgl?
9 mar 22:03
blabla: Opuszczasz z odpowiednim znakiem
9 mar 22:05
ICSP: Wszystko na jedną stronę. Potem podstawienie t = |x|. Dostaniesz równanie kwadratowe które
będzie musiało mieć 2 rozwiazania dodatnie (Δ > 0 , t1 + t2 > 0 , t1t2> 0)
9 mar 22:05
Metis: Zrób dwa przypadki ze względu na obecność modułu.
f(x)=2x2−4|x|+3=a2
Na podstawie wł. modułu:
f(x)= { 2x2−4x+3=a2, gdzie x≥0
{2x2+4x+3=a2, gdzie x<0
Gdzie { oznacza dużą klamrę obejmującą całą funkcję.
9 mar 22:06
Metis: Albo "
matematyczniej" jak
ICSP
9 mar 22:07
Slavko: Bardzo Wam dziękuje
9 mar 22:40
Slavko: Normalnie mogę liczyć deltę mając po prawej stronie a2 .Jak tak , to dlaczego ?
9 mar 22:42
Metis: Rób tak jak pisze ICSP .
My z olkiem podaliśmy Ci jak opuścić moduł i rysować funkcje.
9 mar 22:50