ciąg arytmetyczny
demartR: Czy ciąg (a
n) jest arytmetyczny? Odpowiedź uzasadnij.
Podstawiłam wszystko do wzoru a
n+1 − a
n ale cały czas mam zły wynik. Proszę o pomoc
9 mar 17:03
Ewelonka: Wychodzi ładnie 1 , spróbuj jeszcze raz podstawić
9 mar 17:18
Tadeusz:
| 2(n+1)+(n+1)2 | | 2n+n2 | | 2n+n2 | | n2+3n−2n−n2 | |
| − |
| =(2+n+1)− |
| = |
| = |
| n+1 | | n | | n | | n | |
9 mar 17:19
azeta: warto ładnie zauważyć, że
9 mar 17:24
demartR: Ok to n2 się skróci i zostanie 1nn czyli wynik mamy 1 ale skąd wcześniej to 2+n+1? Nie
trzeba tam wcześniej wzoru skróconego mnożenia przy (n+1)2?
9 mar 17:54
Tadeusz:
2(n+1)+(n+1)2=(n+1)(2+n+1)
i skracaj
9 mar 17:58
demartR: | | 2n+n2 | | n(2+n) | |
A skoro |
| = |
| to można napisać że an=2+n? |
| | n | | n | |
I wtedy napisałam tak:
a
n+
1 −a
n=2+(n+1)−(2+n)=2n+1−2n no i zostaje wynik 1
9 mar 18:28