Wyznaczyć pierwiastki zespolone równania:
Karlos: Wyznaczyć pierwiastki zespolone równania:
x
3+i=0
Jak się to robiło? Pomożecie?
9 mar 17:01
Jack:
x3 = − i ?
9 mar 17:06
Jack: x3 = − i
x = i (bo i2 * i = −1 * i = − i)
lub
x = − 6√−1 = ...
lub
x = 6√−1 = ...
9 mar 17:08
Karlos: Powinno wyjść:
x□ =i (x0)
x1 = −√32 −12i
x2 = √32 −12i
9 mar 17:17
Jack: doquadnie
9 mar 17:19
ICSP: x3 − i3 = 0
(x − i)(x2 + xi − 1) = 0
x = i v x2 + xi − 1 = 0
Drugie równanie to równanie kwadratowe. Powinieneś/aś wiedzieć jak je rozwiazać.
9 mar 17:24
Karlos: Dziękuję
9 mar 18:02