PILNE. Proszę o sprawdzenie zadania: Oblicz pole trójkąta ABC, którego boki zawierają się w
prostych o równaniach: y = 0 ; y = −12x + 4 ; y = 45x + 4.
Podstawiłem do tabelki − funkcja − y = −12x + 4:
x l −2 l 0 l 2
y l 5 l 4 l 3
Funkcja − y = 45x + 4:
x l −5 l 0 l 5
y l 0 l 4 l 8
Wyznaczyłem współrzędne środka O (0;0)
I zacząłem liczyć długości odcinków ze wzoru:
lAOl = 5
lOCl = 4
P trójkąta 1 = 12 * 4 * 5 = 10
Następnie..
lOCl = 4
lOBl = 8
P trójkąta 2 = 12 * 4 * 8 = 16
P trójkąta 1 + P trójkąta 2 = 16 + 10 = 26
Dobrze wyszło?
Nie liczyłem ale drugi sposób
Patrz ena oba równania prostych i stwierdzam ze obie proste przretna Os OY w punkcie (0,4) (bo
wspoczynniki b sa jednakowe w obu równaniach
Licze punkt przecięcia prostej zielonej z osia OX (A) i punkt przecięcia prostej czarnej z
osia OX (B)
Odleglosc punktu A od B to dlugosc podstawy
Z rysnku widze ze wysokość tego trojkata to 4
P=0,5*AB*4
| 4 | ||
Zielona to y= | x+4 | |
| 5 |
| 4 | ||
0= | x+4 | |
| 5 |
| 4 | ||
−4= | x to x=−5 | |
| 5 |
dzięki za pomoc