9 mar 15:48
Janek191:
Ma być
an < 150
9 mar 15:53
Metis: A jak brzmiałoby polecenie gdy chodziło o rozwiązanie takie jakie zaprezentowałem ?

6 pkt
9 mar 15:56
Janek191:
x = 1,5
a1 = 1 r = 8
an = 1 + ( n −1)*8 = 1 + 8 n − 8 = 8 n − 7 < 150 ⇒ 8 n < 157
n = 19
a19 = 8*19 − 7 = 145
9 mar 15:58
Janek191:
Oblicz x oraz sumę wszystkich wyrazów o numerach mniejszych od 150.
9 mar 15:59
Metis: A dobrze oni to odmienili :
"sumę wszystkich wyrazów tego ciągu, mniejszych od 150. "
A nie powinno być ...
mniejszą od 150 ...
mniejszą sumę ... Ech
9 mar 16:01
Janek191:
Dobrze
9 mar 16:02
Metis:
9 mar 16:14
Jack: wszystko jest git...
9 mar 16:17
Jack: chociaz nie powiem...tez bym sie przyczepil to tego zdania z suma wyrazow
9 mar 16:19
Iryt:
Dobrze sformułowane.
9 mar 17:29
Mila:
Metis, pisałeś tę maturę?
9 mar 18:29
Metis: Witaj
Milu.
Tak, pisałem ją dzisiaj, i z próbnych matur podstawowych ta poszła mi najgorzej, z tego co
widzę po kluczu.
Nawet gdy "dobrze" rozwiązałem zadanie to okazuje się, że czegos nie dopisałem i punkty

.
W zadaniach zamkniętych popełniłem trzy banalne błędy.
Odechciewa się wszystkiego
9 mar 19:29
Mila:
Pracuj nad precyzją. Dokładne czytanie treści zadania. Każde słowo jest ważne.
Ta maturka bardzo mi się podoba.
Kielczanie mają umiar i duże wyczucie wiedzy i jej braków u młodzieży.
Nie ma udziwnień, ale trzeba było dobrze analizować treść.
9 mar 20:01
Metis: Myślę, że muszę poprzeglądać klucze, i formułowane tam poprawne odpowiedzi. Może to chociaż
trochę pomoże.
9 mar 20:09
Metis: Myślę, że muszę poprzeglądać klucze, i formułowane tam poprawne odpowiedzi. Może to chociaż
trochę pomoże.
9 mar 20:09
9 mar 20:10