Trygotometria
abc: Mam problem z rozwiązaniem równania. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Proszę chociaż o początek.
sinxsin3x=12
9 mar 19:55
ziomel: zapal se czojnta stary a nie matme odrabiasz xddd
9 mar 20:00
PW: Czy taka podpowiedź wystarczy?
9 mar 20:09
Mila:
−2*sinx*sin(3x)=−1
cosA−cosB=−2*sinx*sin(3x)
A+B=6x
A−B=2x
2A=8x
A=4x
4x+B=6x
B=2x
cos(4x)−cos(2x)=−1
cos
2(2x)−sin
2(2x)−cos(2x)=−1
2cos
2(2x)−1−cos(2x)=−1
2cos
2(2x)−cos(2x)=0
cos(2x)=0 lub (2−cos(2x))=0 brak rozw.
9 mar 20:18
abc: Czyli mogę to wtedy przekształcić do takiej postaci?
cos4x−cos2x=−1
Z wcześniejszej podpowiedzi rozumiem, że chodzi o wzory i jedyny jaki mi pasuje to cosα−cosβ
9 mar 20:24
abc: Dziękuję za odpowiedź
9 mar 20:25
Mila:
9 mar 21:36