rachunek prawdopodobieństwa
wera11: Jan ma w szafie 10 garniturów, w tym 3 brazowe, oraz 6 par butów, w tym
2 pary brazowych. Codziennie do pracy wkłada garnitur. Jakie jest
prawdopodobienstwo, że Jan pójdzie do pracy przynajmniej 3 razy w
tygodniu w brazowym garniturze i brazowych butach? Przyjmij, że tydzien ma
piec dni roboczych. Garnitur i buty Jan wybiera losowo.
9 mar 18:14
Janusz:
| | | | 3 | | 2 | | | |
Pr(G≥ 3) = Pr(G=3)+ Pr(G=4) +Pr(G=5) = | ( |
| )3( |
| )2 + | |
| | | 10 | | 10 | | |
| | 3 | | 2 | | | | 3 | | 2 | |
( |
| )4( |
| )1+ | ( |
| )5( |
| )0. |
| | 10 | | 10 | | | 10 | | 10 | |
| | | | 2 | | 4 | | | |
Pr(B≥ 3) = Pr(B=3)+Pr(B=4)+Pr(B=5) = | ( |
| )3( |
| )2 + | |
| | | 6 | | 6 | | |
| | 2 | | 4 | | | | 2 | | 4 | |
( |
| )4( |
| )1+ | ( |
| )5( |
| )0. |
| | 6 | | 6 | | | 6 | | 6 | |
P= Pr(G≥ 3)*Pr(B≥ 3).
9 mar 18:33