funkcji
kamil: Proszę o pomoc w zadanku

− funkcje
Wykres funkcji f(x)−log
3x przesun o wektor [−2 , 4]. Napisz przepis otrzymanej funkcji g(x) :
a) rozwiąż równanie g(x) = 4
b) rowiąż nierówność g(x) < 5
9 mar 14:31
Jerzy:
g(x) = log3(x+2) + 4
podstaw i licz
9 mar 14:41
kamil: cos nie tak bo :
4 = log3(x+2) + 4
0 = log3 (x+2)
30 = x + 2
x = 1
przy sprawdzeniu, to jest nieprawdziwe
9 mar 14:46
olekturbo: f(x) = log3x
DZIEDZINA
x > 0
g(x) = log3(x+2) + 4
DZIEDZINA
x+2 > 0
x > −2
a)
log3(x+2) + 4 = 4
log3(x+2) = 0
30 = x+2
1 = x+2
x = 1
spr:
log33 = 1
Jest prawdziwe.
9 mar 14:48
kamil: jak jest prawdzwie , skoro x=1
log3 (1 + 2) + 4 = 4
tak jak napisales log33 = 1
zatem 1 + 4 = 4 <−− jakis absurd
moim zdaniem rozwiazaniem tego powinno byc x= −1
9 mar 14:52
olekturbo: Ehh. Boże

1 = x+2 ⇔ x = −1
9 mar 14:57
kamil: EHhh hahahaha, ja to nie wiem jak to zrobilem ale u mnie 30= 3 <ideumrzec>
9 mar 15:00
olekturbo: Tez sie pomylilem
9 mar 15:01