matematykaszkolna.pl
pyt o wzórZ mppl: Pytanie o wzór na indukcję wokół przewodnika prostoliniowego:
 No*I 
Bo =

2πr 
co oznacza No w tym wzorze?
9 mar 21:14
Jack: wektor indukcji magnetycznej w liniowym nie jest przypadkiem
 μ0 I 
B =

?
 2πr 
9 mar 21:17
mppl: Bardzo możliwe − mój charakter pisma pozostawia wiele do życzenia emotka Pytanie zatem, co kryje się pod μo?
9 mar 21:18
Jack: gdzie μo to stala przenikalnosci magnetycznej w prozni i wynosi
 N 
4 π * 10−7

A2 
9 mar 21:19
Jack: tak dodatkowo w przewodniku kołowym
 μ0 I 
B =

2r 
a w zwojnicy(solenoidzie)
 μ0 N I 
B =

L 
L − długość zwojnicy w metrach(powinno byc małe L ale zapisalem duzo bo by sie mylilo z " I " czyli natezeniem) N − liczba zwojow
9 mar 21:21
mppl: Wśród stałych nie szukałem + dzięki za dodatkowe wzory, może przydadzą się na sprawdzianie emotka
9 mar 21:23
mppl: Mam do tego działu 6 zadań, 3 rozwiązałem, a z 3 mam problem pierwsze z nich to: Proton wpada w obszar jednorodnego pola magnetycznego o indukcji 1 T z prędkością 106 m/s prostopadle do wektora indukcji. Oblicz promień okręgu, po którym porusza się proton oraz okres jego ruchu. Wypisałem dane: B = 1 T v = 106 m/s szukane r = ? t = ?
 mv2 mv2 106*m 
liczyłem z

= qvB, czyli r =

=

i dalej nie wiem co
 r qvB q 
zrobić pozostałe 2 zadania (nie mam na nie żadnego pomysłu) mają taką treść 1. Przewodnik elektryczny o długości 1 m umieszczono w jednorodnym polu magnetycznym prostopadle do linii sił pola. Jaka jest wartość indukcji magnetycznej, jeżeli na przewodnik działa siła F = 4N, gdy płynie przez niego prąd o natężeniu 250 mA. 2. Elektron porusza się w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B = 0,12 T w płaszczyźnie prostopadłej do wektora indukcji magnetycznej. Oblicz prędkość elektronu, jeżeli porusza się on po okręgu o promieniu 1 mm. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc emotka
9 mar 21:47
Jack: zadanie − ktore cos tam zrobiles
mv2 

= Bqv
r 
v − masz dane B − masz dane przeksztalcajac wzor
 mv 
r =

Bq 
q −> stała (ładunek elementarny e = 1,6 * 10−19 C masa protonu też stała...zobacz w tablicach
9 mar 21:53
mppl: Ok, to już wiem jak to jedno rozwiązać, dziękuje. Mogłbyś też podpowiedzieć jak pozostałe dwa?
9 mar 21:55
Jack: zad 2. z tych "pozostałcyh zadań" tak samo jak to co zaczales... r = 1mm = 103m
 Bqr 
v =

m 
mase i q odczytujesz z tablic przy czym ladunek q jest taki sam jak e czyli 1,6 * ... a masa q jest inna niz e...
9 mar 21:56
Jack: naturalnie 10−3m = 1mm
9 mar 21:57
mppl: emotka to już tylko jedno zostału emotka
9 mar 21:58
Jack: zad 1. L = 1m F = 4N I = 250 mA = 250 * 10−3 A B = ? F = B I L
 F 
B =

L * I 
wydaje mi sie ze z tego...nie masz czasem odp.?
9 mar 22:01
mppl: Nie mam odpowiedzi, dostałem kilka zadań jako trening przed sprawdzianem.
 F 
Skąd masz ten wzorek? Ja mam podobny: B =

q*v 
9 mar 22:03
mppl: już wiem − z siły elektrodynamicznej emotka
9 mar 22:04
mppl: przeliczyłęm to zadanie i wygląda na to, że już wiem jak te zadanka obliczać − dzięki bardzo emotka
9 mar 22:05
Jack: tak sila elektrodynamiczna F = B I L sin alfa ale mamy w poleceniu ze prostopadle wiec sin 90 = 1 dlatego zostaje samo F = BIL
9 mar 22:08
Jack: To powodzonka... ja z fizy nic nie czaje takze wiesz...przypadek ze te zadania jakos wyszlu
9 mar 22:10
mppl: dzięki emotka
9 mar 22:15
Jack: emotka
9 mar 22:50