pyt o wzórZ
mppl:
Pytanie o wzór
na indukcję wokół przewodnika prostoliniowego:
co oznacza N
o w tym wzorze?
9 mar 21:14
Jack: wektor indukcji magnetycznej w liniowym nie jest przypadkiem
9 mar 21:17
mppl:
Bardzo możliwe − mój charakter pisma pozostawia wiele do życzenia

Pytanie zatem, co kryje się pod μ
o?
9 mar 21:18
Jack: gdzie μ
o to stala przenikalnosci magnetycznej w prozni i wynosi
9 mar 21:19
Jack: tak dodatkowo
w przewodniku kołowym
a w zwojnicy(solenoidzie)
L − długość zwojnicy w metrach(powinno byc małe L ale zapisalem duzo bo by sie mylilo z " I "
czyli natezeniem)
N − liczba zwojow
9 mar 21:21
mppl:
Wśród stałych nie szukałem + dzięki za dodatkowe wzory, może przydadzą się na sprawdzianie
9 mar 21:23
mppl:
Mam do tego działu 6 zadań, 3 rozwiązałem, a z 3 mam problem

pierwsze z nich to:
Proton wpada w obszar jednorodnego pola magnetycznego o indukcji 1 T z prędkością 10
6 m/s
prostopadle do wektora indukcji. Oblicz promień okręgu, po którym porusza się proton oraz
okres jego ruchu.
Wypisałem dane:
B = 1 T
v = 10
6 m/s
szukane
r = ?
t = ?
| | mv2 | | mv2 | | 106*m | |
liczyłem z |
| = qvB, czyli r = |
| = |
| i dalej nie wiem co |
| | r | | qvB | | q | |
zrobić
pozostałe 2 zadania (nie mam na nie żadnego pomysłu) mają taką treść
1. Przewodnik elektryczny o długości 1 m umieszczono w jednorodnym polu magnetycznym
prostopadle do linii sił pola. Jaka jest wartość indukcji magnetycznej, jeżeli na przewodnik
działa siła F = 4N, gdy płynie przez niego prąd o natężeniu 250 mA.
2. Elektron porusza się w jednorodnym polu magnetycznym o indukcji B = 0,12 T w płaszczyźnie
prostopadłej do wektora indukcji magnetycznej. Oblicz prędkość elektronu, jeżeli porusza się
on po okręgu o promieniu 1 mm.
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc
9 mar 21:47
Jack: zadanie − ktore cos tam zrobiles
v − masz dane
B − masz dane
przeksztalcajac wzor
q −> stała (ładunek elementarny e = 1,6 * 10
−19 C
masa protonu też stała...zobacz w tablicach
9 mar 21:53
mppl:
Ok, to już wiem jak to jedno rozwiązać, dziękuje. Mogłbyś też podpowiedzieć jak pozostałe dwa?
9 mar 21:55
Jack: zad 2. z tych "pozostałcyh zadań"
tak samo jak to co zaczales...
r = 1mm = 10
3m
mase i q odczytujesz z tablic
przy czym ladunek q jest taki sam jak e czyli 1,6 * ...
a masa q jest inna niz e...
9 mar 21:56
Jack: naturalnie 10
−3m = 1mm
9 mar 21:57
mppl:

to już tylko jedno zostału
9 mar 21:58
Jack: zad 1.
L = 1m
F = 4N
I = 250 mA = 250 * 10
−3 A
B = ?
F = B I L
wydaje mi sie ze z tego...nie masz czasem odp.?
9 mar 22:01
mppl:
Nie mam odpowiedzi, dostałem kilka zadań jako trening przed sprawdzianem.
| | F | |
Skąd masz ten wzorek? Ja mam podobny: B = |
| |
| | q*v | |
9 mar 22:03
mppl:
już wiem − z siły elektrodynamicznej
9 mar 22:04
mppl:
przeliczyłęm to zadanie i wygląda na to, że już wiem jak te zadanka obliczać − dzięki bardzo
9 mar 22:05
Jack: tak
sila elektrodynamiczna
F = B I L sin alfa
ale mamy w poleceniu ze prostopadle wiec sin 90 = 1 dlatego zostaje samo
F = BIL
9 mar 22:08
Jack: To powodzonka...
ja z fizy nic nie czaje takze wiesz...przypadek ze te zadania jakos wyszlu
9 mar 22:10
mppl:
dzięki
9 mar 22:15
Jack:
9 mar 22:50