Statystyka
Nika: Pomocy! Wzrost dorosłego mężczyzny podlega rozkładowi normalnemu o parametrach (Śr=175 cm;
odchylenie stand. =8 cm) odzież produkowana jest w czterech rozmiarach: od 168 cm, 168−174 cm,
174−180 cm, i powyzej 180cm. Ile sztuk kazdego rozmiaru należy wyprodukować w partii 10 000
sztuk odzieży?
9 mar 18:31
Janusz:
M ∼ N(175cm , 8cm)
| | 168−175 | | −7 | |
Pr(M<168) = Pr( Z< |
| ) = Pr(Z< |
| ) = tablice =φ( −0,875)= tablice ≈ 0,19. |
| | 8 | | 8 | |
| | 168−175 | | 174 −175 | |
Pr( 168 ≤M≤174) = Pr( |
| ≤ Z ≤ |
| ) = φ(−0,125)− φ(−0,875)= tablice |
| | 8 | | 8 | |
≈0,26.
| | 174−175 | | 180 −175 | |
Pr( 174 ≤ M≤180) = Pr( |
| ≤ Z ≤ |
| ) = φ(0,625)− φ( −0,125)= tablice ≈ |
| | 8 | | 8 | |
0,28.
| | 180−175 | |
Pr( M> 180) = 1 − Pr(M≤ 180) = 1 − Pr(Z ≤ |
| ) = 1 − φ(0,625) = tablice = 0,27. |
| | 8 | |
W partii 10000 sztuk odzieży męskiej należy wyprodukować:
1900 sztuk odzieży w rozmiarze 168 cm.
2600 sztuk odzieży w rozmiarze od 168 do 175 cm.
2800 sztuk odzieży w rozmiarze od 175 do 180 cm.
2700 sztuk odzieży w rozmiarze powyżej 180 cm.
9 mar 19:30