Prawdopodobieństwo drzewka
Ola: Witam! Próbuje zrozumieć prawdopodobieństwo i niestety mi sie nie udaje. Nie rozumiem tych
drzewek, mógłby mi ktoś wytłumaczyć? Mam dwa zadania. 1. W urnie jest po 5 kul
czarnych,białych i zielonych. Z urny wyjęto bez oglądania 1 kule, a następnie wylosowano
2kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego ze były to kule rożnych kolorów. Zad2 W pierwszej urnie
jest 5 kul białych i 3 czarne,w drugiej n białych i 4 czarne. Losujemy z każdej urny po 1 kuli
i umieszczamy je w trzeciej urnie,początkowo pustej. Następnie z trzeciej urny losujemy 1
kule. Wyznacz najwieksza wartość n dla której prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej jest
mniejsze od 11/16.
W zad 1 doszłam do 5/15 czyli 1/3 czyli w sumie do niczego, a w drugim zadaniu juz trochę
lepiej, zatrzymałam sie na 4 gałęziach:B n/n+4,4/n+4 CZ N/n+4 i 4/n+4. Dalej nie ogarniam.
Proszę o pomoc
9 mar 20:12
PW: Nie bardzo rozumiem dlaczego
musi to być rozwiązywane za pomocą drzewka. Taki sposób to
raczej dowód rozpaczy ucznia (nauczyciela), gdy sobie nie radzi z sensem zadania.
Zadanie 1. W urnie jest po 5 kul czarnych, białych i zielonych. Z urny wyjęto bez oglądania 1
kulę, a następnie wylosowano 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że były to kule różnych
kolorów.
A spróbujmy to zadanie przetłumaczyć "na nasze".
Zadanie 1'. W urnie jest 14 kul, przy czym 4 z nich w jednym kolorze i po 5 w dwóch innych
kolorach.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane dwie kule są tego samego koloru?
Rozwiązanie. Zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z dwuelementowych podzbiorów zbioru
14−elementowego.,
Zdarzenie A − "wylosowane dwie kule są tego samego koloru" składa się z
| 3·4 | | 4·5 | | 4·5 | |
|A| = |
| + |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
zdarzeń (można wylosować 2 kule spośród 4 w jednym z kolorów, 2 kule spośród 5 w drugim i 2
spośród 5 w trzecim z kolorów).
Zastosowanie klasycznej definicji prawdopodobieństwa kończy rozwiązanie:
I po jakiego grzyba tu drzewko? Chyba żeby było trudniej.
9 mar 21:29
Paweł: Zrobie mały odkop, mam podobne zadanie jak Ola... Nie bardzo rozumiem w rozwiązaniu PW dlaczego
Ω podzielił przez 2.
Mógłby mi to ktoś rozjaśnić?
22 kwi 13:54
22 kwi 14:00
Paweł: No tak... Dziękuje
22 kwi 14:03
zero0: A co z tą pierwszą kulą, ona nie ma wpływu tutaj na to prawdopodobieństwo?
14 kwi 18:01
Mila:
| 1 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest równe |
| , |
| 3 | |
takie samo jak kuli białej i zielonej.
W wyniku w urnie zostają:
4C,5B,5Z
lub
5C,4B, 5Z
lub
5C,5B,4Z
W każdym z tych przypadków wylosowanie dwóch kul różnych kolorów jest takie samo − p
Prawd. całkowite zatem:
| 1 | |
Gdyby początkowo liczby kul C,B,Z były różne, to nie moglibyśmy tej |
| pominąć. |
| 3 | |
14 kwi 18:26