reszta wielomianu
szarlotka: wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w(x)=x
53 −8x
50 +5x
3 −10x
2 +x +4 przez wielomian
p(x)=x
3−2x
2−x+2
zapisałam w(x)=p(x) q(x) +r(x) ; nie wiem dalej jak ruszyć q(x)
9 mar 17:23
ICSP: Zacznij od znalezienia pierwiastków P(x)
9 mar 17:24
szarlotka: okej i co dalej?
9 mar 17:29
ICSP: p(x1) = p(x2) = p(x3) = 0
w(xk) = q(xk) * p(xk) + a(xk)2 + bxk + c dla k = 1 , 2 , 3 , ale p(xk) = 0, więc :
w(xk) = a(xk)2 + bxk + c
9 mar 17:30
szarlotka: skad wiadomo ze reszta jest wielomianem drugiego stopnia?
9 mar 18:15
ICSP: Dzielisz przez wielomian stopnia III, więc reszta może być maksymalnie wielomianem stopnia
II
9 mar 18:21