Ze zbioru liczb dwucyfrowych dodatnich losujemy
glax: Ze zbioru liczb dwucyfrowych dodatnich losujemy kolejno dwa razy ze zwracaniem jedną liczbę.
oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
suma wylosowanych liczb będzie liczbą mniejszą od 30.
Jak to zrobić?
9 mar 20:19
Janek191:
Ω = { 10,11,12, ... , 99}
I Ω I = 902
A = { (10,10),(10,11),(10,12),...,(10,19), ... ( 19, 10)}
I A I = 102
9 mar 20:25
glax: | | 11 | |
w odpowiedziach jest |
| |
| | 1620 | |
9 mar 20:30
glax: potem będzie (11,10) (11,12) (11,13) .....(11,18)

(12,10) (12,11) .................(12,17)
(13,10)......
14,10.........
15,10....
16,10.....
......
19,10
9 mar 20:36
Janek191:
Czyli pomyliłem się − co nagle, to po diable.
W I wierszu jeszcze (11,11)
9 mar 20:39
Kacper:
|A|=10+9+...+1=11*5=55
9 mar 20:41
Janek191:
I A I = 10 + 9 + 8 + ... + 1 = 55
| | 55 | | 11 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 8 100 | | 1 620 | |
9 mar 20:45