matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.10.2010
Zadania
Odp.
2
kaczor:
:::rysunek::: korzystając z twierdzenia o postaci macierzy odwrotnej znalezc macierze odwrotne do podanych :
1
ola:
3x
2
−5x 5−3x −−−−−−−−−−−−− : −−−−−−−−−−−−−−−−−
2
wu:
Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 9 cm. Trójkąt ten podzielono dwiema prostymi równoległymi do podstawy AB na trzy figury o jednakowych polach. Oblicz długość odcinków będących częścią
6
Miszcz :):
Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wielokątów podobnych jest równa 290cm. Oblicz pole każdego z nich. Za wała nie mogę dojść o co tu chodzi.
3
Karlo:
40
M4ciek:
π
π
1
Rozwiaz rownanie sin(x+
)sin(x−
)=
, gdzie x∊<0;2π>
6
6
2
Zapisalem to z wzoru z tablic :
2
anna:
jeżeli x=log
√
2
64, to: a.x=4 b. x=8 c. x=10 d.x=12
4
anna:
ciąg (a
n
) jest określony wzorem a(
n
) =2n−6 średnia arytmetyczna wyrazów a4,a5,a6 jest równa a.4 b.5 c.7,5 d.12
6
clock:
:::rysunek::: Prosiłbym o wytłumaczenie zadania :
14
dgds:
1. narysuj wykres funkcji y=tg
√
x
1
Zosia:
Jeden z boków prostokąta jest o 2cm krótszy, a drugi o 2cm dłuższy od boku pewnego kwadratu. Który z tych czworokątów ma większe pole i o ile?
2
Malwina:
Do 2,5kg wody wlano 3,5kg kwasu siarkowego o stężeniu 60%. jakie jest stężenie procentowe otrzymanego kwasu
?
10
e:
Witam, czy ktoś mi powie czy dobrze rozwiązuję te przykłady,a jak źle to jak to zrobić? Z góry dziękuję
11
:):
Napisz równanie okręgu o środku s= (−2, −3), przechodzącego przez punkt P=(4,−5)
9
Zosia:
W urnie mamy 10 kul białych, 20 czarnych i 30 zielonych. Losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub czarnej?
0
xkko:
Witam, ze stereomertii jestem totalna noga, stąd moja prośba : Móglby mi ktoś napisać rozwiązanie oraz wytłmaczyć co z czego się wzięło...Byłbym bardzo wdzięczny.
2
Kamila:
oblicz x: log
x
(4x − 3) = 2
1
Damian:
Wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego są równe 2. Ile wynosi pole całkowite graniastosłupa
6
Ola:
Pod jakim kątem prosta y=
√
2
x−2 jest nachylona do osi Ox
?
3
dariaa:
ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych parzystych o roznych cyfrach ?
5
jaaa:
Ile punktów wpólnych z prostą ma okrąg o średnicy 5, jeśli środek tego okręgu jest oddalony od tej prostej o 4
?
4
kkk:
rozwiąż:
1
a) log
|x|≥0
3
b) log
4
x=log
4
2
x
1
madzia:
x
3
+x
2
−4x−4
10
dddd:
Dany jest trojkat rownoramienny o obwodzie 14.Stosunek ramienia trojkata do jego podstawy jest rowny 3:2 .Podstawa trojkata ma dlugosc?
1
małgoś:
:::rysunek::: Wewnątrz placu w kształcie kwadratu o boku długości a=100m wytyczono parking również w
10
Adam:
Witam, czy może mi to ktoś rozwiązać.
7
aleksi:
2−
√
3
√
3
+2
1
masia:
Przekątna czworokąta ma długość 12 cm i dzieli go na dwa trójkąty, z których jeden ma obwód 29 cm, a drugi 26 cm. Ile wynosi obwód czworokąta?
2
Proszę o wytłumaczenie :(:
keit... nie wiem czy pamietasz prosiłem cie w srode zebys mi pomogła ale wyskoczyła mi kartkowka z geometri jutro i prosze pomoż mi z tym zad..
1
M.:
Istnieje jakiś wzór na mnożenie logarytmów? Jak zrobić taki przykład:
126
:::rysunek:::
6
Malwina:
(a
2
+ ab +b
2
)
−
1
(2a − b)
2
:
(a+b)
4
(4a
2
− 4ab + b
2
)
4
Gdy a=1 b=0,5
2
waska1989:
Uzasadnij,która z liczb jest większa
√
8
czy x=2
2log
2
5+log
1
9
9
ułamek 1/9 ma być indeksem dolnym logarytmu
2
max:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 3
√
3
a krawedz boczna tworzy z podstawą kąt o mierze 60 oblicz P powierzchni całkowitej oraz V ostrosłupa
1
enzo:
:::rysunek::: Funkcja przedstawiona na rysunku jest rosnąca w przedziale:
2
fly:
W pewnym małym kraju liczba ludności zwiększała się każdego roku o ten sam procent. Zanotowano, że w ciągu dwóch lat liczba ludności wzrosła z 40 000 do 44 100. Oblicz roczny procent
21
TOmek:
Wracam po krótkiej przerwie do matmy i juz problemiki
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
kasandra:
jak to rozwiązać
: a) Ix−1I+2Ix−
5
2
I=8
1
aaa:
x
3
+ ax
2
− 75 = 0 trzeba wyznaczyć wszystkie wrtości współczynnika a tak, aby pierwiastkiem równania była liczba
2
Ewelina:
log(x−1), 3log(x−1), 6 tworzą ciąg geometryczny. oblicz x
1
kasandra:
Zapisz warunek, jaki muszą spełniać liczby należące jednocześnie do zbiorów rozwiań nierówności x
2
− 9≥0 i −x
2
+ 16>0.
7
Ewelina:
x,y,z tworza ciag arytmetyczny i x+y+z=18. jezeli ostatni wyraz powiekszymy o 8 a reszte pozostawimy bez zmiany to ciąg bd geometryczny oblicz x, y, z
9
Ewelina:
pomóżcie. dlugosci boków trójkąta tworzą ciag arytmetyczny. obwód wynosi 21 a cos najwiekszego kąta − o,1 oblicz długość boków
2
max:
rozwinięciem powierzchni bocznej walca jest prostokąt o bokach 8cm i 14 cm oblicz 1 długośc wysokości walca
2
Kasia:
Oblicz zbiór rozwiązań nierówności
1
2
x−
1
3
x<
1
4
x−
1
6
1
waska1989:
W ostrosłupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=12 cm, a kat miedzy sciana boczna i podstawa wynosci alfa=30stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
0
max:
przekątna ściny bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkatnego o długości 18 cm tworzy z podstawą kąd o mierze 60stopni
0
Patii:
Oblicz ( w %) ile energii dostarczaja weglowodany jesli dieta zawiera 406g weglowodanow i ma wartosc energetyczna 2500 kcal.
1
Wiktor:
Ile wszystkich liczb czterocyfrowych można ułożyć z cyfr 0,2,4,6,8? Proszę o rozwiązanie
5
Kasia:
21
Matematyk:
Błagam pomóżcie
! Prosiłbym o pełne rozwiązanie
Z góry dziękuję
Dany jest prostokąt o bokach długości a i b. Oblicz jak i o ile zmieni się jego pole jeżeli a
8
Wiktor:
1
Liczba 9*(
)
−0,5
*
√
81
jest równa:
27
1
Gośśś:
a
2
a(a+b)
Dane są odcinki a i b. Zbuduj odcinki o długościach
;
b
b
1
Ewelina:
log
a
b = 2log
a
2
b
9
borys :
cześć
0
:(:
Dwa przykłady: (trzeba wyznaczyć przedziały zbiorów): 1) { x∊R: x do kwadratu > 1 ⇒ x<1}
1
julitta15:
narysuj wykres funkcji opisanej f(x)≈3x² określonej w zbiorze liczb rzeczywistych wykonuje kolejne polecenia − sporządź tabelkę funkcji dla odpowiedniej ilości wybranych wartości x.
0
k.:
Każda z dwóch maszynistka miała do przepisania 72 strony rękopisu. Pierwsza z nich przepisywała 6 stron w tym samym czasie, co druga 5. Pierwsza zakończyła przepisywanie rękopisu o 1,5 h
5
krisxXx:
Oblicz Ekstrema Funkcji: f(x)= 120xy−x
2
*y −xy
2
1
Natalia:
Bardzo pilnie potrzebuję rozwiązania układu trzech równań.
6
marcel:
zad1a)narysuj wykres funkcji opisanej f(x)=3xkwadrat określonej w zbiorze liczb rzeczywistych wykonuje kolejne polecenia
5
Martyna:
ZADANIE:
10
Dwiekropki:
czy dobrze rozwiązałam..?
5
Rastax:
Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n liczba 4
n
+ 15n − 1 jest podzielna przez 9
1
Miszcz :):
Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wielokątów podobnych jest równa 290cm. Oblicz pole każdego z nich.
17
:::rysunek::: proszę o pomoc
22
Ela:
(2x+3)
2
− (x−1)
2
= 5y
2
− 7=
0
karola:
Mając dane x−y=a, x
4
+y
4
=b
4
, a,b ∊ R, znajdź wartość iloczynu xy. z góry dziękuję za rozwiązanie.
4
Magda:
Narysuj wykres funkcji y= −(
1
2
)
|
x
|
0
umie ktoś?:
http://matematyka.pisz.pl/forum/59037.html
19
Ломоно́сов:
Dzisiaj do "Gazety Wyborczej" został dołączony próbny arkusz maturalny z matematyki, poziom podstawowy.
3
Marlena:
Środek odcinka o równaniu (x−1)kwadrat+(y+3)kwadrat=2 ma współrzędne równe? (−1,3),(1,−3),(1,3),(−1,−3)
?
1
zniechęcona :
Bok rombu ma długość 6
√
2
, a kąt ostry ma miarę 45 stopni. Iloczyn długości przekątnych tego rombu jest równy ?
3
kkk:
mógłby ktoś sprawdzić czy jest dobrze zrobione
1
alex:
Dany jest zbiór A={x: x<
√
17
} x∊W. Ile elementów posiada ten zbiór?
0
:):
Zbadać własności działania a*b=ab+a+b−1
23
waska1989:
W ostrosłupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=12 cm, a kat miedzy sciana boczna i podstawa wynosci alfa=30stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
6
Iga:
Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26 km. Motocyklista przebył tę drogę w czasie o 0,5 h krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/h mniejszą. Oblicz,
1
pati:
3
3
√
2
−2
22
ktoś;p wyzwanie dla Godzia:
mam 2 zadanka i nie mam sił ich robić
pomożesz
8
waldek:
prosze o pomoc
1
agata :
:::rysunek::: Czworokąt ABCD na rysunku obok jest trapezem. Oblicz pola trójkątów ABE,DEC,AED i BCE.
1
betka:
Proszę o pomoc − Oblicz promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt o bokach 6,6,2.
7
^^^Karina^^^:
Witam wszystkich. Chodzę do pierwszej klasy liceum i dostałam takie zadanie: Wyznacz środek i długość promienia okręgu o równaniu x
2
+y
2
−6x−8y−11=0. Nie jest to materiał dla klasy
1
Julcia:
Suma pól dwóch figur podobnych wynosi 200cm
2
.Oblicz pole każdej z tych figur.Przyjmij,że skala podobieństwa jest równa 0,5.
1
Kamil:
W prostokącie jeden bok ma długość 9cm,a drugi jest o 3cm krótszy.Oblicz obwód prostokąta podobnego do danego,wiedząc,że stosunek pól tych prostokątów jest równy 1:9.
2
Patrycja :
Cześć
6
kasandra:
jak rozwiązać nierówność IxI ≤ 0, IxI ≤ −5.
1
betka:
Proszę o sprawdzenie. Dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni i podstawach 16 i 12. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
0
karolina:
dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków rzeczywistych równania x
2
+(m−2)x − (m+3)=0 jest najmniejsza.?
1
terefe:
Narysuj wykres f(x)=2log
3
x
1
betka:
Dany jest trapez równoramienny o kącie ostrym 30 stopni i podstawach 16 i 12. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
4
Anulka 72:
zad.1. Oblicz pole równoległoboku, którego dwa sąsiednie boki mają długość 5cm i 6cm oraz tworzą 45
o
.
0
waska1989:
0
betka:
W okrąg o promieniu r wpisano kwadrat i na tym samym okręgu opisano trójkąt równoboczny. Oblicz długość promienia okręgu, wiedząc że suma długości boku kwadratu i boku trójkąta równobocznego
1
Em0:
Czy funkcja y=
1
log x
jest różnowartościowa?
3
Boczek:
Doprowadź do najprostszej postaci następujące wyrażenia, uwzględniając podane założenia.
3
rafał:
[3x−1]+[2x+8]=12r
3
Boczek:
Oblicz podane sumy i iloczyny.
14
voltage:
Proszę o podpowiedź z jakiej własności, twierdzenia należy skorzystać przy tym zadaniu:
0
agata :
:::rysunek::: Czworkoąt ABCD na rysunku obok jest trapezem. Oblicz pola trójkątów ABE, DEC, AED, BCE.
0
Ania:
Dla jakich wartości x, y wyrażenie 2x
2
− x
4
przyjmuje wartość najwiekszą. Jaka to wartość?
4
kamil:
witam!
3
marta:
Wiem ze nie to forum ale moze jakby ktos umiał i chciał a wiem ze jest tu jedna osoba która specjalizuje sie w chemii mam 3 zadania z izomerii optycznej
1
Anulka 72:
Proszę o pomoc: zad.1.
3
KaRolCia:
prosze o pomoc
rozwiąż nierówność
6
waska1989:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ,jeżeli przekątna ściany bocznej o dł. 20 cm tworzy z krawedzią podstawy kąt o mierze 60 stopni.
0
magda:
:::rysunek::: jesli po jednej stronie jest samogłoska to po drugiej liczba nieparzysta ktore karty nalezy
0
TIGY:
gracz przy grze w brydża otrzymuje 13 kart z talii 52 kart.ile jest układów kart gracza, w których ma on: