ciągi
anna: ciąg (an) jest określony wzorem a(n) =2n−6 średnia arytmetyczna wyrazów a4,a5,a6 jest
równa a.4 b.5 c.7,5 d.12
7 paź 21:55
TrolleY: a1 = −4
r = 2
a4 = 2
a5 = 4
a6 = 6
średnią chyba umiesz liczyć?
7 paź 21:58
anna: skąd to −4
7 paź 22:03
Bogdan:
Średnia arytmetyczna liczb a
4, a
5, a
6 jest równa a
5.
| | a4 + a5 + a6 | | a5 − r + a5 + a5 + r | | 3a5 | |
Uzasadnienie: |
| = |
| = |
| = a5 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Wystarczy więc wyznaczyć wartość a
5.
7 paź 22:12
TrolleY: podstawiasz pod n numer wyrazu który chcesz policzyć np a1 = 2*1−6 = −4
7 paź 22:14