W urnie...
Zosia: W urnie mamy 10 kul białych, 20 czarnych i 30 zielonych. Losujemy jedną kulę. Jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej lub czarnej?
7 paź 21:06
Kejt:
10+20+30=60
p. wylosowania czarnej:
p. wylosowania białej:
chyba cuś takiego
7 paź 21:08
Jack:
nawet nie chyba

Choć oznaczenia trzeba uzupełnić.
7 paź 21:10
Kejt: oznaczenia pozostawmy Zosi. Bo ja się w tym nie orientuję
7 paź 21:11
Zosia:
do czego to obliczenie
7 paź 21:20
Kejt: suma prawdopodobieństw.
7 paź 21:21
Jack:
A − to zdarzenie poleg. na wylosowaniu kul cz.
B − to zdarzenie poleg. na wylosowaniu kul białej.
P(AuB)=P(A) +P(B) − zdarzenia sa niezależne, dlatego P(A∩B)=0
7 paź 21:22
Ломоно́сов: | | 1 | |
Kejt dobrze obliczyła, prawdopodobieństwo wychodzi |
| |
| | 2 | |
7 paź 21:24
Zosia: dzieki all
7 paź 21:25
Bogdan:
A − wylosowanie kuli białej lub czarnej
| | | | 10 + 20 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | | | 60 | | 2 | |
7 paź 23:58