
| √3 | ||
sin60= | ||
| 2 |
| h | ||
sinα= | ||
| p |
| √3 | h | ||
= | |||
| 2 | 20 |
| √3 | ||
2h=20 | ||
| 2 |
| √3 | ||
h=10 | ||
| 2 |
| a | ||
cosα= | ||
| p |
| 1 | ||
cos60= | ||
| 2 |
| 1 | a | ||
= | |||
| 2 | 20 |
| √3 | ||
V=102*10 | ||
| 2 |
Rozwiązanie powinno cechować się poprawnością, która obejmuje również rysunek.
W graniastosłupie prawidłowym krawędzie dolnej i górnej podstawy leżą na równoległych
płaszczyznach, ściany boczne są prostokątami, a nie np. trapezami.
W tym zadaniu wykorzystujemy właściwości trójkąta prostokątnego o miarach kątów
wewnętrznych: 30o, 60o, 90o. Znajomość tego trójkąta jest wymagana już od uczniów
gimnazjów 2280.
2a = 20 ⇒ a = 10 i wysokość H = 10√3, V = a3 √3 = 1000p[3}
!
MI WYSZŁO TAK V = 1000 √3
POZDRAWIAM