Rozwiązywanie równań
e: Witam, czy ktoś mi powie czy dobrze rozwiązuję te przykłady,a jak źle to jak to zrobić? Z góry
dziękuję
x + |1 − x| = 1
1) |1 − x| = 1 − x
x + 1 − x = 1
0=0
2) |1 − x| = −1 + x
x −1 + x = 1
2x = 2 /:2
x = 1
Czyli 2 punkt ( x = 1) jest rozwiązaniem ?
7 paź 21:13
Jack:
−3,−4,−5... też będą dobre...

Radzę pisać przedziały w kttórych szukasz x−ów. Ta tożsaomośc
coś nam mówi.
7 paź 21:15
e: Faktycznie mogą być, a jak mam to ująć, przedstawić w rozwiązaniu tego zadania, bo za bardzo
nie wiem... Mam tylko rozwiązać równanie, nie mam określonego przedziału
7 paź 21:21
TrolleY: przedziały się wyznacza samemu, w zależności od tego co masz w wart. bezwzględnej
7 paź 21:23
Jack:
postaraj się dokładnie rozpisać pierwszy przypadek. Jaki warunek trzeba nadać dla x, gdy
zamiast |1−x| piszesz 1−x?
7 paź 21:23
TrolleY: nie rozwiązywałeś nigdy równania z wart. bzwg. na przedziałach?
7 paź 21:23
e: No właśnie nigdy tego nie było więc to dla mnie nowość
7 paź 21:24
TrolleY: no to jak masz w wart bezwzględnej |1−x| to rozpatrujesz dwa przypadki:
1) 1−x<0
2) 1−x>=0
7 paź 21:26
TrolleY: określasz w ten sposób czy to co jest po wartością bezwzględną jest dodatnie czy ujemne,
rozpatrujesz oba przypadki
7 paź 21:27
Jack:
def wygląda tak:
1−x dla 1−x≥0
|1−x| = −(1−x) dla 1−x<0
Trzymaj się definicji, a wyjdą Ci dobre wyniki.
7 paź 21:28
7 paź 21:29