Rozłóż na czynniki uwzględniając wzory skróconego mnożenia
Ela: (2x+3)2 − (x−1)2 =
5y2 − 7=
7 paź 17:54
think: konkretnie to jeden wzór:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
7 paź 17:59
Ela: Nie mam pojęcia jak to zapisać, choć wzory skróconego mnożenia znam...
7 paź 18:03
think: (2x + 3)
2 = a
2 to a = .....?
(x − 1)
2 = b
2 to b = .....
7 paź 18:05
alex: 4x2 +...
7 paź 18:06
Ela: Alex tu nie chodzi o wyliczenie tego wyrażenia.
Think
a=2x+3
b=x−1
?
7 paź 18:09
think: ano tak to teraz wpisz we wzorze w miejsce a i b odpowiednie wyrażenia i po ptakach

(
a − b)(
a + b) = (
2x + 3 −.....)(
2x + 3 + .....) = ....
7 paź 18:11
Ela: I to już cały rozkład na czynniki? A ja myślałam, że to jakaś czarna magia
7 paź 18:12
think: nom gorzej w tym drugim przykładzie, bo jeśli
a
2 = 5y
2 ⇒ a =
√5y
a tak to jest raczej łatwe, proste i przyjemne
7 paź 18:15
Ela: Hmm, czy matematyka jest łatwa, prosta i przyjemna to bym polemizowała...

Chyba, że mam do
czynienia ze studentem/uczniem klasy matematycznej?
7 paź 18:16
think: Ela ja też mogę polemizować, nie poznasz kogoś z kim nie rozmawiasz ergo nie nauczysz się
matematyki jeśli się jej nie uczysz

a ja już od dawna nie jestem uczennicą i o studiach też
powoli zapominam...
7 paź 18:23
Ela: Rozumiem ; ).
A możesz rzucić jeszcze okiem na zadanko jedno?
7 paź 18:26
alex: To zależy od nauczyciela czy matematyka jest łatwa
7 paź 18:28
think: Ela dawaj zadanko bo teraz jestem a za chwilę może mnie nie być
7 paź 18:34
Ela: Uprość:
(a−b)(a+b)(a2+b2)(a4+b4)(a8+b8)=
Zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze mi wyszło, dlatego jak ktoś rozwiąże, to proszę o podanie
wyniku w celu sprawdzenia.
7 paź 18:35
think: alex i pewnie od pogody też bo jak jest niskie ciśnienie, bo powinien być zakaz prowadzenia
lekcji matematyki bo wszyscy są przymuleni i spać się chce?
7 paź 18:36
think: luzik od lewej do prawej korzystamy z tego samego wzoru co na samej górze, wynik to:
a16 − b16
7 paź 18:37
Ela: łeee, mi wyszło (a2−b2)16
Muszę przeanalizować jeszcze raz.
7 paź 18:39
think: zgadza się z tym co Ci wyszło?
7 paź 18:39
Ela: ^^
7 paź 18:40
think: (a − b)(a + b) = (a2 − b2)
(a2 − b2)(a2 + b2) = {a2 →c b2 → d} (c − d)(c + d) = (c2 − d2) = {odwracamy
podstawienie}
= ((a2)2 − (b2)2) = (a4 − b4) itd
7 paź 18:41
think: no to analizuj i rób a jak coś będę później
7 paź 18:42
Ela: Ha wyszło! Już doszłam gdzie zrobiłam błąd.
Wielkie dzięki za pomoc.
7 paź 18:43
izuem: (2x−3)2
26 lut 22:41
bezendu: (2x−3)2=4x2−12x+9
26 lut 22:50