Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wie
Miszcz :): Obwody trzech wielokątów podobnych pozostają w stosunku 2:3:4. Suma pól tych wielokątów
podobnych jest równa 290cm. Oblicz pole każdego z nich. Za wała nie mogę dojść o co tu chodzi.
7 paź 22:33
Bogdan:
| L2 | | 3 | | P2 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| = |
| ⇒ |
| = ( |
| )2 = |
| ⇒ P2 = |
| P1 |
| L1 | | 2 | | P1 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| L3 | | 4 | | P3 | |
| = |
| = 2 ⇒ |
| = 22 = 4 ⇒ P3 = 4P1 |
| L1 | | 2 | | P1 | |
| | 9 | |
P1 + P2 + P3 = 290 ⇒ P1 + |
| P1 + 4P1 = 290 ⇒ P1 = ... |
| | 4 | |
7 paź 23:12
Miszcz :): Dziękuję, ale i tak nie wiem co dalej.
8 paź 00:25
Bogdan:
| 4 | | 9 | | 16 | | 29 | |
| P1 + |
| P1 + |
| P1 = 290 ⇒ |
| P1 = 290 ⇒ P1 = ... |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
P
3 = 4P
1
8 paź 00:28
Miszcz :): I to koniec, bo nie nadążam?
8 paź 00:32
Bogdan:
Oblicz P1, potem P2 oraz P3 i to koniec.
8 paź 00:35
Miszcz :): Naprawdę nauczyciel tego nie wyłumaczył i nie wiem jak to zrobić − zupełnie.
8 paź 00:41