Stereometria
voltage: Proszę o podpowiedź z jakiej własności, twierdzenia należy skorzystać przy tym zadaniu:
Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego są nachylone do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. W ostrosłup ten wpisano półkulę o promieniu r w taki sposób, że koło wielkie jest
równoległe do podstawy ostrosłupa i styczne do ścian bocznych, a powierzchnia kulista jest
styczna do podstawy. Znajdź pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa.
7 paź 12:09
voltage: O jest think, może znajdzie coś ciekawego w tym zadanku

i mi pomoże
7 paź 13:10
voltage: Może ktoś się skusi, takie ciekawe zadanko
7 paź 14:16
think:

sorki Voltage nie zauważyłam Twojego zadania, zresztą jestem w pracy więc więcej mnie nie ma
niż jestem

Wydaje mi się, że z tym rozrysowaniem jest to już do zrobienia.
7 paź 14:48
voltage: Ooo wielkie dzięki, wiedziałem że mogę na Ciebie liczyc i domylałem się że jesteś w pracy,
dlatego tego nie zauważyłaś
7 paź 14:53
think: i co wyszło Ci coś?
7 paź 17:47
voltage: Tak, mam już wszystkie potrzebne dane, wyglądają ciekawie, ale chyba są OK.
W sumie może mógłbym Ci przesłać moje rozwiązanie do weryfikacji?
7 paź 17:51
think: Możesz przesłać, mam trochę czasu a nuż znajdę jakiś błąd co pozwoli mi się odrobinę
rozerwać...
7 paź 17:55
voltage: A mogę przesłać skan na maila, bo tu może być trochę ciężko zapisać kilka rzeczy...
7 paź 18:05
voltage: ok
7 paź 18:17
think: ogólnie dobrze, ale mam dwie sugestie
| | 1 + tgx | |
1) zamiast |
| = ctgx + 1 po prostu wygodniej niż ułamek |
| | tgx | |
2) dlaczego do obliczenia h
b nie wykorzystałeś sinα albo cosα

? tylko poleciałeś po
Pitagorasie

?
7 paź 18:31
think: humoru sobie nie poprawiłam, bo zamiast błędu u Ciebie znalazłam u Siebie
7 paź 18:33
voltage: Ad.2 Takie pierwsze skojarzenie, spojrzałem na trójkąt i od razu zapisałem Pitagorasem. Dzięki
za sugestie, ulepsze swoje rozwiązanie
7 paź 18:36
think: ok

no to ja sobie idę jak coś to pewnie będę później
7 paź 18:38
voltage: To bywaj
7 paź 18:40