pomóżcie
małgoś:

Wewnątrz placu w kształcie kwadratu o boku długości a=100m wytyczono parking również w
kształcie kwadratu, o boku długości x, tak jak na zamieszczonym rysunku. Podaj wymiary
parkingu.
część zadania zrobiłam ale stanęłam w miejscu w jednym punkcie i nie wiem co dalej, pomóżcie
7 paź 20:16
małgoś: już nie trzeba, już mam zrobione,
zrobię tutaj tak na przyszłość.
nie wiem czy dobrze rozpisane, ale wynik jest prawidłowy.
a=100m
d=a√2
d=100√2m
x2+x2=d2
2x2=20000
x=100
100√2−100
100(√2−1)
wymiary parkingu 100(√2−1) x 100(√2−1)
7 paź 20:25