Ile wynosi podana poniżej liczba:
aleksi:
7 paź 20:07
TrolleY: zadanie jest łatwe, umiesz usunąć taką niewymierność z mianownika?
7 paź 20:10
R.W.16l: | (2−√3)(√3−2) | |
| =−(2√3−4−3+2√3)=7−4√3 |
| 3−4 | |



?
7 paź 20:10
aleksi: kurcze trzeba było by sobie przypomniec...
7 paź 20:11
aleksi: dziekuje bardzo
7 paź 20:11
TrolleY: a no właśnie
7 paź 20:11
aleksi: R.W.16l skąd w mianowniku się wzięło 3−4

?
7 paź 20:13
Kruczek: Ponieważ musimy się pozbyć pierwiastka z mianownika, a jeżeli go mamy w takiej postaci jak
tutaj, czyli: √3+2 to pozbędziemy się jego mnożąc go przez to samo, zmieniając tylko znak
pomiędzy tymi liczbami, czyli: (√3+2)(√3−2) = 3−2√3+2√3−4 = 3−4.
7 paź 21:43