Rachunek Prawdopodobieństwa
Martyna: ZADANIE:
Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu czterech wierzchołków pewnego prostopadłościanu.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowane punkty są wierzchołkami prostokąta.
Proszę o pomoc
7 paź 18:17
Ломоно́сов: A − wylosowanie punktów, które są wierzchołkami prostokąta
7 paź 18:38
Martyna: A skąd te liczby 6 i 70 ?
7 paź 18:42
Martyna: w ogóle tego nie moge zrozumiec
7 paź 18:42
Ломоно́сов: 70 − prostopadłościan ma
osiem wierzchołków. Możemy je jakoś oznaczyć, wtedy
tworzyłyby zbiór Z
1 = {x
1, x
2,...x
8}.
Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu czterech wierzchołków, zatem losujemy cztery
wierzchołki spośród ośmiu możliwych
| | | | 8! | | 5*6*7*8 | |
Moc Ω = | = |
| = |
| =70 |
| | | 4! * 4! | | 1*2*3*4 | |
Moc A− wylosowane punkty mają być wierzchołkami prostokąta, zapewne chodzi o cztery wierzchołki
jednego prostokąta.
Prostopadłościan ma również
sześć ścian, czyli składa się na niego sześć prostokątów.
7 paź 18:51
Martyna: Dzięki

!
7 paź 19:48
Rein:

Błąd. Oczywiście jest 6 ścian bocznych, ale mając dowolne wierzchołki do wyboru można jeszcze
stworzyć 6 prostokątów wewnątrz tego prostopadłościanu.
Wtedy:
co jest zgodne z odpowiedzią.
26 lis 01:15