ghbt
Ewelina: x,y,z tworza ciag arytmetyczny i x+y+z=18. jezeli ostatni wyraz powiekszymy o 8 a reszte
pozostawimy bez zmiany to ciąg bd geometryczny oblicz x, y, z
7 paź 19:28
Ewelina: ?
7 paź 19:52
Kejt: zapisz dwa równania:
1. z własności ciąg aryt.
2 . z własności ciągu geo.
7 paź 19:53
fly: 2y=x+z czyli 3y=18 => y=6
dalej sobie poradzisz...?
7 paź 19:53
Ewelina: nie rozumiem czemu tak zapisałeś
7 paź 19:55
Ewelina: czemu 3y=18?
7 paź 19:57
Ewelina: a jak dalej obliczy z czego mam iść?
7 paź 20:11
Jack:
skoro 2y=x+z i x+z+y = 18 to 2y+y=3y=18.
7 paź 20:28