Boczek: Doprowadź do najprostszej postaci następujące wyrażenia, uwzględniając podane założenia.
a) | x + 2 | − | x − 1 | , x∊(−2,1)
b) | 3 − x | + | x − 1 | , x > 3
c) 3 | x + 2 | −2 | x − 4 | , x∊( −∞, −2)
d) | x − 4 | − | 4 − x |
7 paź 13:15
Boczek: w jaki sposób robi się takie zadania ?
od czego należy zacząć ?
7 paź 17:11
Boczek: jest w stanie mi ktoś pomóc ?
8 paź 14:25
Godzio: zrobię jedno a ty resztę
a) |x + 2| − |x − 1| x ∊ (−2,1)
sprawdzasz czy po podstawieniu jakiegokolwiek x z tego przedziału wyrażenie pod bezwzględnością
będzie ≥ 0 lub < 0 w tym pierwszym przypadku opuszczasz wartość bezwzględną bez zmiany
natomiast w drugim zmieniasz znaki na przeciwne:
x + 2 jest zawsze dodatnie dla danego x więc |x + 2| = x + 2
x − 1 jest zawsze ujemne więc |x − 1| = −x + 1
więc: x + 2 − (−x + 1) = x + 2 + x − 1 = 2x + 1
Próbuj dalej
8 paź 15:31