zadanka
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: mam 2 zadanka i nie mam sił ich robić

pomożesz
7 paź 16:36
Godzio: tak
7 paź 16:40
ktoś;p wyzwanie dla Godzia:
one są bardzo proste,ale się nie śmiej

Podaj współrzędne środka i promień okręgu o podanym
równaniu: a. x
2 + (y−5)
2 = 144 b. x
2 + (y+10)
2 = 121
Proszę Ci tylko o taki jakiś nie pokręcony sposób
7 paź 16:44
Godzio:
Też mi wyzwanie

(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2 gdzie a i b to współrzędne środka, i r to promień
a)
(x − 0)
2 + (y − 5)
2 = 12
2 ⇒ S(0,5), r = 12
b) zostawiam dla Ciebie
7 paź 16:46
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: a skąd wiesz,że tam będzie 0

7 paź 16:48
Godzio:
napisałem to żebyś to lepiej zobaczył
x − 0 = x prawda ?
7 paź 16:49
Mateusz: jezeli a jest = 0 to (x−0)
2 = x
2
7 paź 16:50
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: oki,robię b
7 paź 16:52
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: środek będzie 0,10

nie wiem jak z tą 10

, a r = 11
7 paź 16:54
Godzio:
Mamy tak:
(x − 0)2 + (y − (−10) )2 = 121
więc zastanów się nad środkiem
7 paź 16:57
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: −10
7 paź 17:10
Godzio: dokładnie tak
7 paź 17:10
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: uważaj jadę z następnym
7 paź 17:10
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B
r = √5
A(4,2)
B(1,3)
7 paź 17:11
Godzio:
tera szukasz a i b mając dane
x = 4 i y = 2
x = 1 i y = 3 + r = √5
zrób układ równań z dwoma niewiadomymi i wyliczasz, ja idę już może później będę
7 paź 17:15
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: oki,dzięki
7 paź 17:15
ktoś;p wyzwanie dla Godzia: nie wychodzi mi

(4−a)
2 + (1−b)
2 =
√52
(1−a)
2 + (3−b)
2 =
√52
7 paź 17:29
alex: tę 4 to chyba podstawiasz za a, a 2 za b
7 paź 17:39
umie ktoś?: ja mam znaleść a i b,tylko w pierwszym się pomyliłam, ma być (2−b)2
7 paź 17:41
alex: 16 − 8a + a2 + 1 − 2b + b2 = 5 chyba cos takiego..
7 paź 17:46
umie ktoś?: tak zrobiłam,ale dalej nie wiem co zrobić
7 paź 17:46
alex: rozpisz to drugie i zrob uklad rownan, aczkolwiek nie jestem pewny czy dobrze to robię
7 paź 17:47
umie ktoś?: rozpisałam, ale właśnie nie umiem tego układu równań zrobić...
7 paź 17:48