ciągi
TOmek: Wracam po krótkiej przerwie do matmy i juz problemiki

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
1)Suma kilku początkowych wyrazów ciągu an jest równa 32 |
| . Oblicz ile wyrazów zsumowano |
| | 16 | |
dane to tego zadanka to
a
1=48
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) Jak z takiego czegoś nagle jest takie coś:
2*2
n+2
n+0,5*2
n=3,5*2
n
7 paź 19:41
asv: b) 2
n(2+1+0,5)=2
n(3,5) kumasz

?
7 paź 19:43
fly: 1. wzór na sumę kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego... podstaw do wzoru i już
7 paź 19:43
asv: | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 32 |
| =48*(1+ |
| n)/(1+ |
| ) |
| | 16 | | 2 | | 2 | |
7 paź 19:47
asv: czyli 2n=512 wiec n=2
7 paź 19:48
asv: przepraszam bardzo oczywiscie n=9
7 paź 19:48
TOmek: dzieki pięknie
7 paź 20:37
TOmek: jedno pytanko może banalne dla kogoś:
mamy taki zapis:
można zapisać w taki sposob odrazu:
bo dla mnie taki zapis jest błedny,,,
8 paź 19:15
Jack:
jest ok. Z pierwszego zapisu wyniku że potęga "n" tyczy się 1/2, a nie −1/2.
8 paź 19:16
TOmek:
| | 1 | |
1−(− |
| )n a takie cos nie da sie tak zapisac prawda? |
| | 2 | |
8 paź 19:23
TOmek:
za cholere nie wiem jak to zrobic by było n=9 mógłby mi ktos by to napisac na kartce zrobic
fotke i dac w neta... please
8 paź 19:27
Jack:
| | 1 | | 1 | |
zgadza się. To ostatnie można tak zamienić: 1−(− |
| )n=1−(−1)n* |
| n=
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
=1+(−1)n−1* |
| n. Ale to tylko, gdy trzeba...  |
| | 2 | |
8 paź 19:30
Jack:
pozamieniaj na ułamki niewłaściwe, przemnóz obie strony przez 2/3... coś powinno wyjść.
8 paź 19:33
think:
| | 1 | | 1 | | 2 | |
32 |
| = 48(1 − (− |
| )n)* |
| |
| | 16 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
32 |
| = 32(1 − (− |
| )n) |
| | 16 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
32 |
| = 32 − 32*(− |
| )n |
| | 16 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| = −32*(− |
| )n / :(−32) |
| 16 | | 2 | |
...
8 paź 19:33
TOmek: za cholere nie chce mi wyjsc wynik... kosmiczne liczby mam.. Jack
8 paź 19:34
TOmek: dziekuje pięknie Nobla dla CIebie xD
8 paź 19:40
think: no 9 wychodzi i to bardzo ładnie
8 paź 19:41
Jack:
8 paź 19:41
TOmek: to była jakaś ironia w moją stronke? :<
8 paź 19:46
think: TOmek ino się zdziwiłam, że po mojej rozpisce nadal nie chce Ci wyjść wynik, ale ten komentarz
był po czasie tak jak Twój o kosmicznych liczbach
8 paź 19:56
TOmek: w czasie pisania swojego postu nie było Twojego

Teraz juz dzięki Tobie wszystko mi pięknie
wyszło

Na nowo "hasam" ciągi i tak za 4 dni logarytmy zaczynamy, matura juz niedługo 18
miesięcy xD
8 paź 19:59
think: 
spoko już się nie możemy doczekać następnych zadanek
8 paź 20:07