Ekstrema funkcji
krisxXx: Oblicz Ekstrema Funkcji:
f(x)= 120xy−x
2 *y −xy
2
Obliczyłem juz pochodne czątkowe 1rzędu i na podtsawie ich wyznaczamy punkt P(x,y) i nie wiem
jak to zrobić pomocy
7 paź 18:24
krisxXx: pomoże ktoś

?
7 paź 18:50
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
7 paź 19:30
krisxXx: to wiem ale ile bedzie wynosił ten punkt P(xo,yo) ? jeśli
7 paź 19:34
Jack:
spróbuj odjąć stronami i wyciągnąć (x−y)
7 paź 20:19
AS:
120*y− 2*x*y − y2 = 0 y*(120 − 2*x − y) = 0
120*x − x2 − 2*x*y = 0 x(120 − x − 2*y) = 0
Stąd
y = 0 lub 120 − 2*x − y= 0 |
x = 0 lub 120 − x − 2*y = 0 | → x = 40 , y = 40
Są dwa punkty podejrzane o ekstremum
P1(0,0) , P2(40,40)
Teraz tylko zbadać drugą część
7 paź 20:38