matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenie
ola:
3x
2
−5x 5−3x −−−−−−−−−−−−− : −−−−−−−−−−−−−−−−− x
3
−25x x
2
−10x+25
7 paź 22:42
think:
3x
2
− 5x
5 − 3x
:
x
3
− 25x
x
2
− 10x + 25
3x
2
− 5x
x
2
− 10x + 25
=
*
x
3
− 25x
5 − 3x
(3x − 5)x
(x − 5)
2
=
*
= dalej sobie już poradzisz
(x − 5)(x + 5)x
−(3x − 5)
7 paź 22:49