:)
M4ciek: | | π | | π | | 1 | |
Rozwiaz rownanie sin(x+ |
| )sin(x− |
| )= |
| , gdzie x∊<0;2π> |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
Zapisalem to z wzoru z tablic :
| | 2 | | 2 | |
2x1= |
| π+2kπ x2=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Odpowiedzi mi sie nie zgadzaja prosze o pomoc
7 paź 22:24
think: | | x + y | | x − y | |
%%−2sin |
| sin |
| = cosx − cosy  |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
sin(x + |
| )sin(x − |
| ) = |
| /*(−1) |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
−2sin(x + |
| )sin(x − |
| ) = 1 |
| | 6 | | 6 | |
ja bym to tak zapisała...
7 paź 22:32
M4ciek: Nie bardzo wiem jak przeszlas z linijki 2 do 3 mnozac przez (−1)
7 paź 22:34
think: nie nabijaj się, sam lepszy nie jesteś

1 − 5 − 8 = −11 też mi jedynka się wbiła zamiast 2...
7 paź 22:36
M4ciek: Nie nabijam sie z kogos kto mi zawsze pomaga

tylko pytam.
7 paź 22:38
think: oczywiście miało być:
| | π | | π | |
−2sin(x + |
| )sin(x − |
| ) = −1 |
| | 6 | | 6 | |
ehh idę sobie nie lubię takich dni jak dzisiaj
7 paź 22:38
M4ciek: E tam think , najlepszym sie zdarza

Cos sie stalo?
7 paź 22:41
think: zgadza się coś się stało i po prostu mnie dobiło... ale spokojnie czasem łatwo mnie zgasić na
szczęście chandra długo mnie nie trzyma.
7 paź 22:43
M4ciek: Glowa do gory

weekend za pasem
7 paź 22:45
think: a co robię ciekawego w weekend że ma mi być lepiej
7 paź 22:51
M4ciek: Nie wiem wymysl sobie cos
7 paź 22:52
M4ciek: | | π | | √3 | |
A jeszcze apropo przykladu to cos |
| zamieniac na |
| i przerzucac na druga strone? |
| | 6 | | 2 | |
7 paź 22:56
think: ano, tylko jakoś wynik taki mało hmmm okrągły...
7 paź 22:58
think: 
nie mam pomysłu na weekend

Ty mnie Maciek lepiej nie pocieszaj, bo źle na to reaguję
7 paź 22:59
M4ciek: | | 1 | | 2 | | 4 | | 5 | |
Jak wolisz  , No wlasnie bo w odp. mam : x ∊ { |
| π, |
| π, |
| π, |
| π} |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
7 paź 23:01
M4ciek: Masz jakies pomysly? Albo ktos inny
7 paź 23:07
think: dobra śmiech na sali skompromitowałam się już dość, czy mam jeszcze trochę

oczywiście powinno być
lub
7 paź 23:20
think: i doszliśmy do Twoich wyników....
7 paź 23:21
think: a odpowiedzi, masz tak
| π | |
| + kπ ale masz podać rozwiązania z przedziału <0,2π> |
| 3 | |
| | π | |
− |
| + kπ ← odpada bo nie jest z <0,2π>, ale jak dodamy π to trafimy w interesujący nas |
| | 3 | |
przedział
i masz swoje odpowiedzi
7 paź 23:24
M4ciek: Skomplikowane to jest jak dla mnie
7 paź 23:25
Godzio: Na początku zawsze jest skomplikowane także nie ma co się przejmować
7 paź 23:27
think: zaraz usunę materiał kompromitujący

ale za to humor mi się poprawił, nie wiem jak to możliwe
jak się patrzy na taką kompromitację

a jednak mi lepiej
7 paź 23:28
M4ciek: A jednak poprawilem Ci po czesci humor ^^

, Godziu tez tak miales

?
7 paź 23:29
Godzio:
Jasne

, może nie z trygonometrią bo to mój ulubiony dział ale np. z funkcjami miałem spory
problem
7 paź 23:31
M4ciek: Ja mam z trygonometria problem... i to duzy
7 paź 23:32
think: oj pomogłeś

dzielnie zniosłeś te bzdury, które pisałam
7 paź 23:32
think: Maciek że tak zapytam, czy Ty wiesz czym jest k w zapisie 2πk
7 paź 23:33
M4ciek: no k to jest okres co jaki sie powtarza?
7 paź 23:35
Godzio:
2π −− to jest okres o jaki się powtarza
7 paź 23:40
think: nie! okres to 2π
k to liczba całkowita która generuje kolejne rozwiązania.
tak właśnie mi się wydawało, że w tym problem

k = ...−100,..., −2, −1, 0, 1, 2, ...,100,...
jak masz rozwiązanie postaci
| π | |
| + kπ to za k podstawiasz kilka kolejnych liczb całkowitych |
| 3 | |
redukcja i otrzymujesz kolejne rozwiązania
| | 2 | | π | | 4π | | 7π | |
− |
| π, |
| , |
| , |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
a spośród nich wybierasz tylko te, które są z przedziału w którym rozwiązania masz znaleźć w
tym wypadku z przedziału <0,2π>
7 paź 23:41
M4ciek: No to k to jest dowolna liczba C?
7 paź 23:41
M4ciek: Czyli wybieram te "k" z przedzialu <0;2π> i podstawiam?
7 paź 23:43
Godzio:
Dokładnie to wybierasz te k żeby rozwiązanie było z tego przedziału − jeśli o to Ci chodziło to
ok
7 paź 23:45
M4ciek: | | π | |
Czyli w moim zadaniu podstawiam za k , 0 i 1? Dla |
| + kπ? |
| | 3 | |
| | π | |
A jakie k jest w przypadku tym gdy mamy − |
| + kπ? |
| | 3 | |
7 paź 23:49
M4ciek: Dla k , 1 i 2 ?
7 paź 23:52
think: dla k = 0 nie wpada do przedziału <0,2π>
ale dla k = 1 już tak i k = 2
7 paź 23:53
M4ciek: Czyli zawsze podstawiam te liczby calkowite k zeby "wpasowac" rozwiazania do przedzialu

?
7 paź 23:54
think: tak

w końcu masz podać tylko rozwiązania które wpadają do jakiegoś przedziału

co innego
gdy masz podać rozwiązania ogólne to luzik, ale jakieś bardziej szczegółowe to wypisuje się
każde pojedyncze rozwiązanie
7 paź 23:57
M4ciek: Troche mi sie rozjasnilo
7 paź 23:57
think: porobisz jeszcze kilka zadań to będzie jasno jak w południe na równiku

a teraz spadam spać,
bo jak dla mnie to już jest późno
7 paź 23:58
M4ciek: Dla mnie tez juz pozno , dziekuje wam za pomoc

Dobrej nocy
8 paź 00:00