matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuń niewymierność z mianownika
pati:
3
3
√
2
−2
7 paź 16:53
Pomocnik:
3
3
√
2
−2
Rozszerzamy poprzez użycie różnicy sześcianów:
3*(
3
√
2
2
+2
3
√
2
+2
2
)
=
(
3
√
2
−2)(
3
√
2
2
+2
3
√
2
+2
2
)
3(
3
√
4
+2
3
√
2
+4)
=
=
2−8
3(
3
√
4
+2
3
√
2
+4)
=
=
−6
(
3
√
4
+2
3
√
2
+4)
=−
2
7 paź 17:50