pola figur podobnych
wu: Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 9 cm. Trójkąt ten podzielono dwiema prostymi równoległymi
do podstawy AB na trzy figury o jednakowych polach. Oblicz długość odcinków będących częścią
wspólną prostych i trójkąta ABC.
7 paź 22:35
Bogdan:

Możemy zastosować średnią kwadratową (wyjaśnienia dotyczące związku średniej kwadratowej
z równością pól przedstawiłem tu
57700).
2b
2 = a
2 + 0
2 ⇒ a
2 = 2b
2 i a > 0 i b > 0.
2a
2 = b
2 + 81 ⇒ 4b
2 = b
2 + 81 ⇒ 3b
2 = 81 ⇒ b
2 = 27 ⇒ b = 3
√3
a
2 = 2*27 = 54 ⇒ a = 3
√6
7 paź 23:41
wu: wielkie dzięki!
8 paź 00:01