kombinatoryka.
dariaa: ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych parzystych o roznych cyfrach ?
7 paź 20:43
Ломоно́сов: Liczba parzysta ⇔ cyfra jedności jest równa 0,2,4,6 lub 8
Ogólny wzór liczby trzycyfrowej:
100a+ 10b + c, a,b,c∊{0,1,2,3,...9} i a≠0
Wszystkich liczb trzycyfrowych, parzystych, o różnych cyfrach jest:
7 paź 21:18
Ломоно́сов: No tak walnąłem się na najprostszej rzeczy:
Dla zera jest oddzielny przypadek (jako, że nie może być wylosowane jako cyfra setek)
1. Dla c = 0
2. Dla c= 2,4,6,8
Wszystkich:
256 + 72 = 328
7 paź 21:21
Eta: wszystkie cyfry to: 0.1.2.3.4.5.6.7.8.9
Liczby trzycyfrowe parzyste kończą się na: 0, 2,4,6,8
1/ jeżeli kończą się na : 0
to na pierwsze miejsce mozesz ustawić jedną z dziewięciu cyfr
a na drugie miejsce już tylko jedną z ośmiu cyfr ( bo cyfry nie moga się powtarzać
na ostatnie miejsce tylko jedna ( bo zero)
z reguły mnożenia mamy: 9*8*1 = ......
2/ jeżeli kończą się : 2 lub 4 lub6 lub 8
i nie mogą się zaczynać zerem
to na pierwsze miejsce możemy wybrać jedną z 8 cyfr ( bo bez zera i bez tej ostatniej)
na drugie miejsce też jedną z 8 cyfr
bo : już może być zero, ale nie może być tej pierwszej i tej ostatniej
a na trzecie miejsce jedną z czterech ( bo 2 lub 4 lub 6 lub 8)
z reguły mnożenia:
8*8*4=........
dodaj te wyniki ........ otrzymasz odp:
7 paź 21:24
kclf: 328
13 mar 20:32