pomóżcie
Ewelina: pomóżcie. dlugosci boków trójkąta tworzą ciag arytmetyczny. obwód wynosi 21 a cos najwiekszego
kąta − o,1 oblicz długość boków
7 paź 19:26
alex: nie kapuje
7 paź 19:30
Ewelina: ja tez nie :\ jutro mam spr i mam pytania ale chyba czegos tu brakuje
7 paź 19:31
Ja: Skoro masz cos to wiesz że trójkąt jest prostokątny, narysuj ten trójkąt oznacz boki i kąty,
pomyśl jakie jest znaczenie tego sinusa, i jak wygląda ciąg arytmetyczny.
7 paź 19:36
Ewelina: no wiem własnie ale wtedy mi coś dziwnego wychodzi i wcale nie jest to ciag
7 paź 19:39
Ewelina: ?
7 paź 19:52
Ja:

najdłuższy bok to c, a najkrótszy a.
a/b=0,1
b−a=c−b
a+b+c=21
Oblicz najpierw z 2 pierwszych równań a i c, potem podstaw do 3 równania i będziesz miała b=7,
podstawiasz do poierwszych 2 równań i masz resztę
7 paź 20:14
Ewelina: dzieki
7 paź 20:18
Ja: bardzo proszę

dla pewności a=0,7, c=13,3
7 paź 20:20
Bogdan:

W zadaniu nie ma informacji o tym, że trójkąt jest prostokątny.
cosα = 0,1 (takiej wartości domyślam się z tekstu
Eweliny, a może cosα = −0,1 ?)
r > 0
a − r + a + a + r = 21 ⇒ a = 7
Z twierdzenia cosinusów: (7 + r)
2 = (7 − r)
2 + 7
2 − 2*7*(7 − r)*cosα
Z tego równania obliczamy wartość r.
7 paź 21:37