równanie okręgu
:): Napisz równanie okręgu o środku s= (−2, −3), przechodzącego przez punkt P=(4,−5)
7 paź 21:08
7 paź 21:09
TrolleY: równanie okręgu o środku S(a;b) i promieniu r
(x−a)2 + (x−b)2 = r2
podstawiasz pod a i b współrzędne środka, a potem żeby obliczyć promień to pod x i y
współrzędne punktu P
7 paź 21:12
Ja: promień obliczasz ze wzoru na długość odcinaka (S; P).
7 paź 21:12
:): dzieki
7 paź 21:13
Jack:
pomysł TrolleYa zdecydowanie lepszy...
7 paź 21:13
TrolleY: dzięki Jack
7 paź 21:14
Jack:
7 paź 21:15
Ja: a no tak, przyznaję
7 paź 21:16
:): (4+2)
2+(−5+3){2=r
2 tak to ma wyglądać
7 paź 21:18
Ja: tak
7 paź 21:20
Jack:
tak.
7 paź 21:20