matematykaszkolna.pl
izomeria optyczna marta: Wiem ze nie to forum ale moze jakby ktos umiał i chciał a wiem ze jest tu jedna osoba która specjalizuje sie w chemii mam 3 zadania z izomerii optycznej 1)Podaj ile gramów D(+) propan−1,2−diolu i L(−)−propan−1,2−diolu znajduje się w 5 g ich mieszaniny racemicznej. 2) Oblicz ile g D(+)−1,2−dibromopropanu trzeba dodac do 2 gD(−)−1,2−dibromopropanu aby ich mieszanina nie wykazywała czynności optycznej. 3) Napisz co nalezy sądzić o związkach optycznie czynnych oznaczonych a) D(+) b) L(−) c) D(−) d) L(+)
7 paź 11:14
Mateusz: 1) Oba enancjomery mają po równe masy molowe a więc odpowiednio 2.5 g każdego z enancjomerów ponieważ w racemacie jest ich po równo ilościowo. zad 2) to samo praktycznie co w 1 tez oba enancjomery mają takie same masy molowe a wiec trzeba 2 g 1,2−dibromopropanu aby uzyskac mieszaninę racemiczną czyli taką aby nie wykazywała czynnośći optycznej. 3) D i L odnoszą się do konfiguracji względnej, a + i − do kierunku skręcalności światła spolaryzowanego(czyli takiego światła w którym drgania wektora elektrycznego i magnetycznego odbywają się w dwóch wzajemnie prostopadłych płasczyznach.).
7 paź 11:58
marta: Dzięki ma jeszcze 2 jakbys mogł byłabym wdzięczna Określ liczbę możliwych stereoizomerów kwasu winowego. Udowodnij że kwas mlekowy posiada zwiększoną moc w stosunku do mocy kwasu propanowego.
7 paź 15:37
Mateusz: rysunekkwas winowy jak napiszesz sobie jego wzór strukturalny w projekcji Fischera zauwazysz ze ma dwa asymetryczne atomy węgla a wiec liczba mozliwych stereoizomerów wynosi 22 czyli 4 liczba mozliwych stereoizomerów wynosi 2n gdzie n−liczba asymetrycznych atomów węgla kwas winowy to kwas 2,3−dihydroksybutanodiowy Obecnosc grupy OH wywołuje efekt indukcyjny który zwiększa deficyt elektronowy na atomie węgla grupy karboksylowej .Skutkiem tego jest zwiększona moc hydroksykwasu.(przedstawiłem na rysunku przesunięcia par elektronowych oraz ten efekt indukcyjny na atomie węgla grupy karboksylowej w cząsteczce kwasu mlekowego)
7 paź 16:23