izomeria optyczna
marta: Wiem ze nie to forum ale moze jakby ktos umiał i chciał a wiem ze jest tu jedna osoba która
specjalizuje sie w chemii mam 3 zadania z izomerii optycznej
1)Podaj ile gramów D(+) propan−1,2−diolu i L(−)−propan−1,2−diolu znajduje się w 5 g ich
mieszaniny racemicznej.
2) Oblicz ile g D(+)−1,2−dibromopropanu trzeba dodac do 2 gD(−)−1,2−dibromopropanu aby ich
mieszanina nie wykazywała czynności optycznej.
3) Napisz co nalezy sądzić o związkach optycznie czynnych oznaczonych
a) D(+) b) L(−) c) D(−) d) L(+)
7 paź 11:14
Mateusz: 1) Oba enancjomery mają po równe masy molowe a więc odpowiednio 2.5 g każdego z enancjomerów
ponieważ w racemacie jest ich po równo ilościowo.
zad 2) to samo praktycznie co w 1 tez oba enancjomery mają takie same masy molowe a wiec trzeba
2 g 1,2−dibromopropanu aby uzyskac mieszaninę racemiczną czyli taką aby nie wykazywała
czynnośći optycznej.
3) D i L odnoszą się do konfiguracji względnej, a + i − do kierunku skręcalności światła
spolaryzowanego(czyli takiego światła w którym drgania wektora elektrycznego i magnetycznego
odbywają się w dwóch wzajemnie prostopadłych płasczyznach.).
7 paź 11:58
marta: Dzięki ma jeszcze 2 jakbys mogł byłabym wdzięczna
Określ liczbę możliwych stereoizomerów kwasu winowego.
Udowodnij że kwas mlekowy posiada zwiększoną moc w stosunku do mocy kwasu propanowego.
7 paź 15:37
Mateusz:

kwas winowy jak napiszesz sobie jego wzór strukturalny w projekcji Fischera zauwazysz ze ma dwa
asymetryczne atomy węgla a wiec liczba mozliwych stereoizomerów wynosi 2
2 czyli 4 liczba
mozliwych stereoizomerów wynosi 2
n gdzie n−liczba asymetrycznych atomów węgla kwas winowy to
kwas 2,3−dihydroksybutanodiowy
Obecnosc grupy OH wywołuje efekt indukcyjny który zwiększa deficyt elektronowy na atomie węgla
grupy karboksylowej .Skutkiem tego jest zwiększona moc hydroksykwasu.(przedstawiłem na rysunku
przesunięcia par elektronowych oraz ten efekt indukcyjny na atomie węgla grupy karboksylowej w
cząsteczce kwasu mlekowego)
7 paź 16:23