Bardzo proszę o pomoc
Anulka 72: zad.1. Oblicz pole równoległoboku, którego dwa sąsiednie boki mają długość 5cm i 6cm oraz
tworzą 45o.
zad.2. Obwód trapezu równoramiennego jest równy (8√3+12)cm. Oblicz pole tego trapezu. jeżeli
jego wysokość jest równa 2√3cm, a miara kąta ostrego jest równa 30o..
zad.3. Oblicz 20% pola trapezu równoramiennego, w którym ramię ma długość 4cm, wysokość 3cm, a
mniejsza podstawa 2cm.
zad.4. Oblicz obwód trapezu ,który jest wpisany w okrąg o promieniu długości 4, jedna z podstaw
trapezu jest średnicą okręgu, a jeden z kątów jest równy 45o.
7 paź 13:48
think:

ad 1
7 paź 14:17
think:

ad2
O = a + b + 2c → a + b = O − 2c
O = 8
√3 + 12
sin30
o = ....
7 paź 14:22
think:

ad3
skorzytaj z jednego,niekonicznie najstarszego, ale na pewno najbardziej znanego twierdzenia aby
policzyć x.
| | 2 + x + 2 + x | |
P = |
| *h = (2 + x)*3
|
| | 2 | |
y = 20% P = 0,2(2 + x)*3
7 paź 14:28
think:

ad4
Wydaje mi się, że jest błąd w treści tego zadania, ale nie zamierzam go liczyć. Umieściłam
rysunki pomocnicze i ewentualne wskazówki, to powinno Ci wystarczająco pomóc w poradzeniu
sobie z tymi zadaniami.
7 paź 14:33