rozwiąż równanie
waldek: prosze o pomoc
9x
4−14x
2−1=0
nie wiem jak przekształcić do postaci kwadratowej, czy może ktoś pomóc
7 paź 16:30
Godzio:
nie ma czegoś takiego jak postać kwadratowa
7 paź 16:31
Godzio:
x2 = t, t ≥ 0
9t2 − 14t − 1 = 0
teraz delta i pierwiastki
7 paź 16:32
waldek: Dziękuje Godzio, wybacz moją niefachowość
7 paź 16:39
waldek: Czy to nie jest tzw. substytucja? czyli podstawianie ? coś mi sie przypomina ale nie jestem
pewien jak sie to nazywa?
7 paź 16:43
Godzio:
Nie wiem jak dokładnie się to nazywa ale bym to nazwał raczej "zmianą zmiennych"
7 paź 16:44
waldek: Coś może pomyliłem.Dzieki za pomoc
7 paź 16:52
Mateusz: substytucja to bardziej w chemii szczegonie organicznej jest to reakcja podstawiania
7 paź 16:54
Godzio: czyli dobrze pamiętał
7 paź 16:56