Oblicz
waska1989: W ostrosłupie prawidlowym trojkatnym wysokosc podstawy h=12 cm, a kat miedzy sciana boczna i
podstawa wynosci alfa=30stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
7 paź 16:54
voltage:

Podstawą tego ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku a.
| | a*√3 | |
Mamy wzór na h tego trójkąta h= |
| − wyliczasz z tego a. |
| | 2 | |
Na trójkącie równobocznym da się opisać okrąg czyli środkowe przecinają się w stosunku 2:1.
| | 8 | |
A zatem cosα= |
| x− wysokość ściany bocznej. Teraz masz już wszystkie dane i wystarczy |
| | x | |
podstawić to do wzoru na P
c= P
p + 3P
b
Wynik powinien być P
c= 336 cm
2
7 paź 17:32
waska1989: A mi nie wychodzi
7 paź 18:14
voltage: Co nie wychodzi?
7 paź 18:25
waska1989: Wyszło mi 336√3
7 paź 18:38
voltage: Ok zaraz sprawdze jeszcze raz ...
7 paź 18:42
waska1989: Ok. Dzięki.
7 paź 18:50
voltage: | | 24 | | 16 | |
Racja pomyliłem się, sorry x, a= |
| , x= |
| => Pb= 64 |
| | √3 | | P{3} | |
P
c= 192+48
√3
Hehe, znowu inny wynik, teraz się już nie pomyliłem− mam nadzieję, jakby co to pytaj.
7 paź 18:53
waska1989: A skąd wziąłeś x=16 /
√3
7 paź 19:00
voltage: | | 8 | | 8 | | √3 | | 16 | |
cosα= |
| => x= |
| , cos 30= |
| x= |
| |
| | x | | cosα | | 2 | | √3 | |
7 paź 19:04
waska1989: A skąd wziąłeś to 8? Bo ja mam 12
7 paź 19:05
voltage:

Zobacz na rysunek, który zrobiłem, musi być trójkąt prostokątny, aby użyć funkcji
trygonometrycznej.
Ten rysunek to podstawa. Środek podstawy O − tam opada wysokość pod kątem prostym.
Więc powinno być:
| | 8 | |
Kolejny błąd (chyba przez to ze jestem chory) teraz x= |
| |
| | √3 | |
7 paź 19:16
voltage: A więc Pc=92 + 48√3
7 paź 19:17
waska1989: juz sie calkowicie pogubilam

Teraz jest dobrze
7 paź 19:23
voltage: Tak
7 paź 19:24
voltage:

Narysuję Ci jeszcze cały ostrosłup. Teraz już wszystko widzisz
7 paź 19:28
waska1989: Skoro x = 8/
√3, to x=8
√3/3
wiec pole rowna sie 48
√3 + 24
Spr swoje obliczenia
7 paź 19:31
waska1989: Sory to ja mialam blad...
7 paź 19:34
voltage: | | 1 | | 8 | | 24 | |
Nie Pb= |
| |
| * |
| = 32, Pc= Pp + 3Pb= 96+48√3 |
| | 2 | | √3 | | √3 | |
7 paź 19:36
voltage: Już wszystko gra?
7 paź 19:37
waska1989: Ale musisz usunąć niewymierność.
7 paź 19:38
voltage: Nie musisz, to nie ma znaczenia, aw tym przypadku łatwiej tak to wyliczyć, niewymierność zwykle
usuwa się tylko z wyniku końcowego− i chodzi w tym tylko o estetykę
7 paź 19:40
waska1989: Ok.Ja usunęłam najpierw ale mam ten sam wynik końcowy co Ty.Dzięki.
7 paź 19:42
voltage: nie ma sprawy
7 paź 19:42