Ułamki szk. pod.
Adam: Witam, czy może mi to ktoś rozwiązać.
| | 10 | | 1 | | 39 | |
− |
| +( |
| + |
| −(−6,25) |
| | 9 | | 6 | | 4 | |
7 paź 20:13
TrolleY: | | 1 | |
rozumiem, że ten nawias co się wkradł przed |
| to przypadkowy. |
| | 6 | |
7 paź 20:14
Adam: kurdę pomyliłem się
| | 10 | | 1 | | 39 | |
miałobyć − |
| +(− |
| )+ |
| −(−6,25) |
| | 9 | | 6 | | 4 | |
7 paź 20:16
Adam: Przepraszam, że tak mieszam, ale te znaczki są dla mnie magiczne (na tym forum).
7 paź 20:16
TrolleY: | | 10 | | 1 | | 39 | | 125 | |
− |
| − |
| + |
| + |
| = |
| | 9 | | 6 | | 4 | | 20 | |
| | 40 | | 6 | | 1521 | | 225 | | 1792 | |
− |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | |
o ile się nie pomyliłem, nie rozwiązywałem na kartce
7 paź 20:22
TrolleY: w każdym razie doprowadź wszystko do wspólnego mianownika
7 paź 20:23
Adam: czemu 125/20? Jak to zrobiłeś?
7 paź 20:25
Adam: Ok, ok juz wiem
7 paź 20:26
Adam: dziękuję
7 paź 20:27
TrolleY: proszę bardzo
7 paź 20:27
Eta:
| | 10 | | 1 | | 3 | | 1 | |
− |
| − |
| + 9 |
| + 6 |
| =
|
| | 9 | | 6 | | 4 | | 4 | |
| | 20 | | 3 | | 23 | | 36 | | 23 | |
= − |
| − |
| +16 = 16 − |
| = 14 |
| − |
| =
|
| | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | | 18 | |
7 paź 20:45